Политизацията на главния прокурор бе основният мотив за отстраняването му. На ход е Радев!

12 Юни 2023 | 20:41
0 коментара
Политика
Благоевград
Политизацията на главния прокурор бе основният мотив за отстраняването му. На ход е Радев!

Президентът Румен Радев няма основание да спре процедурата по освобождаването на Иван Гешев от длъжността главен прокурор", каза пред журналисти след решението на Висшия съдебен съвет за освобождаването на главния прокурор министърът на правосъдието Атанас Славов. Той допълни, че президентът няма срок, в който да издаде указа, но няма "законови и конституционни пречки за произнасяне в разумен срок".

 

"Основното, което мотивира решението на мнозинството във ВСС, е политизацията на действията на главния прокурор". Така правосъдният министър Атанас Славов коментира решението на ВСС да гласува "за" отстраняването на Гешев.

 

Политизацията намира частично израз във фразата "политически боклук", която послужи на вносителите да поискат неговото предсрочно освобождаване, уточни той.

 

"Основният въпрос е злоупотребата с правомощия и това, което мнозина граждани, организации и политически формации говорят отдавна - политизация на прокуратурата. Това е основното, което мотивира решението на ВСС", смята Славов.

 

Той коментира и информациите за натиск срещу членове на ВСС и български магистрати, като ги определи като крайно притеснителни. Повтори, че ще се проведе отделно заседание по въпроса.

 

"Това само показва, че големият въпрос за съдебната реформа е на масата и НС ще трябва спешно да се занимае с него", каза още правосъдният министър.

 

Освобождаването на Гешев ще стане факт, когато президентът подпише указ за това. Ако откаже да го направи, ВСС отново трябва да обсъди предложението и то да бъде гласувано наново.

 

Оттук нататък на ход е президентът. Няма срок, в който той да издаде указа. Самата процедура предполага това да се случи в кратък срок. Това заяви правосъдният министър Атанас Славов.

 

Решението за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев е безпрецедентно, досега не е вземано такова. Процедурата, макар с въпросителни, които бяха изказвани в началото - проработи. Имаме решение над минималния брой изкусем по закон гласове, коментира още той.

Оттук нататък трябва да фокусираме внимание върху държавния глава, мотивите на ВСС са ясни. Това решение на ВСС е несамостоятелно. То самостоятелно не може да бъде обжалвано. Финалният акт е на президентът. Указът подлежи на контрол. Но не допускам КС да замести преценката на ВСС със свое решение. За мен процедурата е необжалваема", уточни още правосъдният министър.

 

Главният прокурор имаше право на защита във всеки един момент. Той избира дали да го упражни или не. Той избра да отиде в Страсбург, но това беше негова преценка, Той дори отзова адвоката си да не остане той в залата", завърши министърът.

Стана ясно още, че Боян Магдалинчев от ВСС подготвя документите, за да ги изпрати в президентството.

Добавете Вашия коментар

TOP