"Политико": Възможно е България да остане без комисар до евроизборите догодина

17 Май 2023 | 21:56
0 коментара
Политика
България
Политико: Възможно е България да остане без комисар до евроизборите догодина

Възможно е Европейската комисия да остане без български еврокомисар до изборите за Европейски парламент през 2024 г, съобщава „Политико“. Мария Габриел подаде оставка, след като бе номинирана за премиер.

 

Изданието припомня, че на последните европейски избори през 2019 г. комисарите Андрус Ансип от Естония и Корина Крецу от Румъния бяха избрани за евродепутати. Тогава Комисията предложи постовете им да останат временно вакантни, а страните членки се съгласиха. Тази ситуация обаче продължи само няколко седмици.

 

Същевременно в Брюксел продължават слуховете, че наследник на Мария Габриел може да бъде Ева Майдел, допълва "Политико". Тя има добра репутация сред европейските кръгове. Освен това е и жена, а Урсула фон дер Лайен превърна равноправието между половете в крайъгълен камък на управлението си.

 

Самата Майдел посочи във Фейсбук пост, че разговорът по въпроса тя да е следващият български еврокомисар "е ненавременен, в голяма степен неадекватен и не искам да се ангажирам с него".Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP