"Политико": Туск е отхвърлил предложение за оказване на колективна подкрепа на Борисов в ЕНП

11 Септември 2020 | 12:10
0 коментара
Политика

Към ЕНП (а и към Еврокомисията) има множество критики от други групи, че заради принадлежността на ГЕРБ към най-голямото политическо семейство в ЕС европейски представители реагират сдържано на случващото се в България.

Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Доналд Туск не е приел предложение за оказване на колективна подкрепа на Бойко Борисов в партията, разказва брюкселското издание "Политико". 

На вчерашна среща на ЕНП Тамаш Дойч, депутат от партията "Фидес" на унгарския премиер Виктор Орбан, е изразил солидарност с управляващата в България ГЕРБ, която е от същото политическо семейство.

Според Дойч останалите членове на групата също трябва да са по-убедителни и ангажирани в оказване подкрепа на ГЕРБ, а критиките към премиера и лидер на партията Бойко Борисов трябва да водят до "колективна защита".

На думите на Дойч, който смята, че това е трябвало да се случи и със собствената му партия (заради действията на властта в Будапеща ЕНП реши да замрази членството ѝ), обаче е реагирал негативно именно Туск.

"Туск не беше съгласен", пише "Политико" в озаглавена The EPP's no NATO бележка в брифинг преди днешния дебат в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в Европейския парламент с участието на заместник-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова.

Темата бе Механизмът за сътрудничество и проверка, прилаган за България и Румъния, а срещата на ЕНП е била ден по-рано.

"Тук в Брюксел много добре знаят какво представлява г-н Борисов, но неговото европейско семейство мълчи. Това заяви в ефира на сутрешния блок на bTV евродепутатът Елена Йончева.

Никой не се ангажира с отпадането на Механизма над България. На този етап ще има два Механизма над страната ни - старият от 2006 г. и новият, който ще наблюдава върховенството на закона и свободата на медиите в отделните страни членки, стана ясно още от думите на Елена Йончева.

Тя разкри, че ще има дебат за върховенството на закона в Европарламента, като обясни, че такъв дебат се прави за страни, които са в много критично положение. Комисията LIBE покани г-н Борисов, който отказа да се яви. През последните години нито един министър-председател не е отказвал да се яви.

Елена Йончева посочи, че са изпратени писмени въпроси до българското правителство, тъй като евродепутатите не са били доволни от отговорите, които представителите на българското правителство са дали.

На вчерашната среща се изказаха много остро депутати от всички групи, а от ЕНП бяха в ролята на балансьор. Вие виждате, че няма голяма западноевропейска медия, която да не осъжда липсата на върховенството на закона в България. Тук в Брюксел много добре знаят какво представлява г-н Борисов, но неговото европейско семейство мълчи, каза Йончева. Самият факт, че ще има дебат в пленарна зала и след това ще има резолюция, това означава, че към България ще се гледа по друг начин впоследствие, убедена е Елена Йончева. 

По думите ѝ за България ще има конкретни последствия и "правителството не бива да има никакви илюзии". "Българите не бива да бъдем наказвани за това управление и затова Борисов трябва да си отиде. Ние трябва да направим всичко възможно нови борисовци да не се появяват", заяви евродепутатът.

Добавете Вашия коментар

TOP