”Политико”: Корупционната криза в България “сложи въжето” на премиера Борисов

14 Юли 2020 | 09:13
0 коментара
Политика

Скандалите във властта и антиправителствените протести привлякоха вниманието на не едно международно издание.

За случващото се у нас пишат от ”Ройтерс”, ”Ню Йорк Таймс”, ”Гардиън”. Със силно критичен анализ излезе и ”Политико”, според когото кризата с корупцията в България ”сложи въжето” на премиера.

Ето резюме от анализа на "Политико"

"Широкоплещестият бивш пожарникар и шампион по карате се бори за политическото си оцеляване по време на една голяма корупционна криза, която се е разпростраля подобно на многоглава Хидра в страната - невидими олигарси обгърнаха с пипалата си около ключови институции, сред които и съдебната система.

От четвъртък вечер в балканската държава се разразява изключително гражданско недоволство, невиждано от няколко години насам. Хиляди демонстранти искат оставката на премиера и главния прокурор.

Президентът Румен Радев, издигнат от социалистите, грабна появилата се възможност да “счупи” хватката на Борисов върху държавата. Всичко това се случва на фона на предстоящите парламентарни избори догодина. Радев призовава Европейския съюз най-накрая да погледне по-отблизо отровната правна система в страната.

Борисов обаче не се поддава. В събота вечер той публикува видео с лошо аудио качество във Facebook, на което се вижда как той е застанал пред икона на Дева Мария. В изявлението си Борисов защити полицията и се представи като единственият лидер, който може да държи страната в европейския път, по който е тръгнала.

Борисов се похвали още и с това, че неговата партия ГЕРБ е “построила два пъти повече магистрала от Тодор Живков“. Твърдението не е толкова впечатляващо, колкото звучи, тъй като очевиден проблем за България по времето на Живков бе липсата на магистрали.
Но политическото семейство на Борисов в Брюксел мълчи. Манфред Вебер, лидерът на Европейската народна партия, заяви в петък, че подкрепя правителството и Борисов в борбата им с корупцията.

Борисов иска да насочи дебата в друга посока - към неуспехите на социалистите. Това са лесни мишени, наследници на бившата комунистическа партия, свързана с Москва. Това обаче няма да доведе до големи успехи при опита за се възпрепятства все по-назряващия гняв заради скандалите, които се случват под носа му. В опит да прехвърли вината, Борисов обвини президента Радев в това, че търси лична вендета и дори го следи с дрон.

Хазартният бос Васил Божков с прякор “черепа”, който в момента се намира в Дубай, обвини премиера, че го “тръска като касичка” за милиони евро - нещо, което правителството отрича.

Големият проблем за Борисов е заплахата, че търпението към партията му се изчерпва.

Протестите идват на фона на нарастващото недоволство от практиките на партия ГЕРБ. Българите се оплакват, че лицата в администрацията са свързани с управляващата партия. Компаниите се оплакват, че са били склонявани да дават рушвети - както стана ясно покрай скандала “СуджукГейт” от 2017 г., когато представител на партията бе обвинен в изнудване и подкупи под формата на тонове колбаси.Епицентър

Добавете Вашия коментар

TOP