Политико: ”Каскетът срещу Тиквата: Българската мафиотска държава достига точка на пречупване”

18 Май 2023 | 17:57
0 коментара
Общество
България
Политико: ”Каскетът срещу Тиквата: Българската мафиотска държава достига точка на пречупване”

Унищожителна статия за България излезе в една от най-авторитетните медии в света „Политико“.

Заглавието е показателно: „Каскетът срещу Тиквата: Българската мафиотска държава достига точка на пречупване“ 

Кризата на върховенството на закона избухна наяве в бурна публична конфронтация между главния прокурор и бившия премиер Бойко Борисов, посочва изданието.

 

„Последната политическа криза в България зависи от крайпътна бомба, израелски експерт по боеприпаси и смъртни заплахи в стил Кръстникът. 

Главните герои са главорезният главен прокурор Иван Гешев с прякор „Каскетът“ и бившият премиер Бойко Борисов с прякор „Тиквата“.

 

Но несъмнено това е ключов момент за върховенството на закона в България и усилията да се превърне балканската страна от 7 милиона души в пълноправна демокрация.

Гешев твърди, че някой се е опитал да взриви бронирания му джип, докато минавал през завой на селски път.   

В основата на кризата е изключително важната роля на главния прокурор. Гешев отдавна е определян от антикорупционни и продемократични активисти като една от най-големите пречки пред сближаването на България с нормите на ЕС. (Наричан е „Каскетът“ заради запазената му марка шапка.

През лятото на 2020 г. той беше една от основните мишени на масови улични протести срещу мафията , където демонстранти безуспешно поискаха оставката му.

Политически защитената мафия в България е вездесъща и нейните интереси включват наркотици, оръжие, контрабанда на хора и източване на еврофондове. За протестиращите свръхмогъщите прокурори на България лежат в сърцето на мафиотската структура, като винаги гарантират, че никоя голяма риба никога няма да бъде изправена пред правосъдието в заловената държава.  

Продължение в https://www.politico.eu/article/the-cap-versus-the-pumpkin-bulgarias-mafia-state-reaches-breaking-point/?

Добавете Вашия коментар

TOP