"Политико": България потъва под вълна от предизборни скандали

16 Юни 2021 | 14:44
0 коментара
Политика

Политико

Българите вече губят бройката на скандалите. Има такъв за подслушване в стила на "Уотъргейт". Едър земеделец обвини бившия премиер в изнудване. А държавна банка е раздала стотици милиони евро на шепа фаворизирани компании. Смайващите новинарски заглавия всеки ден приличат повече на сериал по Netflix за мафията, отколкото на реални събития в страна от ЕС в навечерието на изборите на 11 юли."

Така започва обширна статия, публикувана днес от брюкселското издание "Политико", под заглавие "България потъва под вълна от предизборни скандали" и подзаглавие "Преди изборите на 11 юли българите са изправени пред много тревожни разкрития колко пленена е държавата им".

Още в началото се поставя въпросът дали тези скандали са окончателната повратна точка, която ще сложи край на епохата на Бойко Борисов.

"Най-бедната страна в ЕС има дълга история на корупция, но смайващият мащаб на последните разкрития е нещо ново. Поредните свидетелства само подсилват масовия обществен гняв от това, че подобен на октопод елит се е вкопчил във властта като престъпна банда, рекетира цялата икономика и е превърнал спецслужбите, медии и правосъдната система в инструменти за упражняване на властта си."

Димитър Бечев, анализатор в американския Atlantic Council, обяснява, че "различното е мащабът и това прави трудно да бъдат заметени под килима важни въпроси като повсеместната корупция; различното е и че такива въпроси се обсъждат от правителствени лица".

Колко невъзможна е станала ситуацията се вижда и от това, че - изненадващо и унизително и за България, и ЕС - "дори Вашингтон нагази в блатото", продължава статията.

По-малко от месец преди предсрочните парламентарни избори не е ясно дали има ефект от всичко това, ЕС изпраща сигнали, че няма да последва действията на САЩ, и в каква посока ще поемат българите, защото позициите на традиционните партии отслабват, но те все още имат силни мрежи за покровителство и мобилизиране на избиратели, обяснява "Политико".

Изданието изрежда скандалите от април насам и как ГЕРБ и Борисов ги отхвърлят с дежурни обвинения за опити да се съсипят спецслужбите и че партията е последната надежда за защита на българите от комунистите, "които също имат случаи на корупция и поддържат исторически близки връзки с Москва". Това се олицетворява от персонални атаки срещу президента Румен Радев, за чието преизбиране работело служебното правителство.

"Не очаквам никакъв рязък завой в позицията на Брюксел към една от най-корумпираните страни членки", казва още Бечев. "Сега въпросът е дали силни членове като Германия и Франция ще се заемат с проблемите на България с корупцията", допълва той с уточнение, че и тук е скептично настроен. "Единствената ефективна санкция, доказана в действие, е замразяването на еврофондове."

Педро Лопес де Пабло, говорител на Европейската народна партия, отвръща на критиките, че нищо не правят за ГЕРБ, която членува в тази паневропейска група. "ЕНП не прикрива нищо. Който критикува ЕНП или ГЕРБ, само помага на предизборната кампания на социалистите в България... За щастие, в България на 11 юли има избори и хората ще решат на кого вярват. От социологическите проучвания се вижда, че, изглежда, не вярват на посланията, които социалистите опитват да разпространяват из европейските медии за своята страна."Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP