Политически реакции след номинацията на Главчев за служебен премиер

30 Март 2024 | 18:21
0 коментара
Политика
България
Политически реакции след номинацията на Главчев за служебен премиер

имитър Главчев, когото познавам, е един изключително отговорен и принципен човек. Надявам се да свърши съвестно задълженията, които поема и да проведе едни честни избори, които са в полза на всички политически формации. Това заяви пред журналисти председателят на СДС Румен Христов, който коментира решението на държавния глава да възложи на Димитър Главчев съставянето на служебен кабинет.

„Доколкото разбрах от президента, той е единственият, който е приел тази тежка задача. Второ – право на президента е да избере измежду десетте посочени лица, които биха могли да заемат тази позиция, кой ще бъде избраният“, каза Христов. 

Румен Христов коментира дадената заявка от Димитър Главчев, че ще представи състав на правителство, „равно отдалечено от всички политически сили“.

„Едно правителство може да бъде доминирано от хора, които си имат своите пристрастия, но работят безпристрастно по време на тези три месеца. Не можем да налагаме някакви заклинания кой да бъде и кой да не бъде, въпросът е хората да свършат работата, за която са изпратени там“, каза още Румен Христов. 

Димитър Главчев: Ще се стремим към избори "две в едно"

Ние не се бъркаме в служебни правителства. Нямаме президент, откакто свърши мандатът на г-н Плевнелиев. Това заяви пред журналисти народният представител от ГЕРБ-СДС Тома Биков, който коментира решението на държавния глава да възложи на Димитър Главчев съставянето на служебен кабинет.

„Това, което чух е, че той е бил единствената възможност“, посочи Биков. На въпрос от журналисти как ще коментира изразеното мнение от представители на "Продължаваме промяната - Демократична България", че е възможно „ГЕРБ и президентът да са се наговори“ за това кой да бъде номиниран, Биков отговори: „Текстовете, които бяха приети като промяна в Конституцията, бяха предложение на ПП-ДБ. Както се чу и президентът има една единствена възможност и той я използва“. 

Попитан за коментар относно твърдение на ПП-ДБ, че бъдещото служебно правителство е възможно да бъде доминирано от ГЕРБ, народният представител заяви: „Следващото редовно правителство ще бъде доминирано от ГЕРБ. За служебното правителство г-н Главчев ще избере, както и самият той даде заявка, непартийни фигури в истинския смисъл на думата, а не непартийни като Асен Василев“. 

„Не мисля, че ще му предлагаме, защото ние влизаме в предизборна кампания и по-скоро ще търсим експерти за кандидати за народни представители“, отговори той на въпроса дали от формацията ще предлагат експерти. 

„Доколкото виждам, и това е правилно, заявката му е да създаде едно служебно правителство, което да си изпълни функциите и да се ползва с някакво базово доверие“, коментира още Биков. 

„Минали сме през много служебни правителства, с много неприемливи фигури вътре. Нашите изборни резултатите не зависят от служебното правителство и се надявам колегите да са го разбрали“, каза още той. 

Радев възложи на Димитър Главчев да предложи състав на служебно правителство

"Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) върнаха Бойко Борисов на власт, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в Севлиево, където присъства на общинска конференция на партията. Това съобщиха от пресцентъра на БСП. 

По думите на Нинова президентът Румен Радев е бил "бетониран" от ПП-ДБ. "Скритата досега сглобка между президента Румен Радев и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов вече е явна", посочи Нинова.

Кандидатът за служебен министър-председател Димитър Главчев е 200 процента ГЕРБ, смята Нинова и допълва, че той ще прави това, което му нареди Борисов.

Изборите няма да са честни, коментира Нинова и посочи, че от партията смятат да дадат отпор. БСП останахме единствената алтернатива, всички други се продадоха, посочи още Корнелия Нинова.

След като днес президентът Румен Радев възложи на кандидата за служебен министър- председател Димитър Главчев да предложи състав на служебно правителство, Главчев заяви, че ще търси министри, които са експерти, равно отдалечени от всички политически сили. 

ГЕРБ-СДС няма да участва в опити за съставяне на правителство с втория и третия мандат

Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов определи кандидата за служебен премиер Димитър Главчев като ярка политическа фигура. По думите му благодарение на ПП-ДБ страната ще има служебен кабинет на ГЕРБ. Това съобщи БНР.

"ПП-ДБ се опитват да дадат буквално на тепсия, предварително да дадат победата на ГЕРБ. Нещо, което ние от "Възраждане" не одобряваме, разбира се. Вижте хората, които се назначават като служебни министър-председатели са предвидени от законодателите преди 33 години, когато е приета сегашната Конституция на България с всичките ѝ поправки след това. Те са предвидени като надпартийни фигури, фигури, които да могат да уталожат напрежението и дори да имат политически нюанс в назначението, този нюанс да бъде максимално дистанциран от изборния процес", коментира Костадинов.

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

Президентът избра ярко политическо лице на ГЕРБ. Така коментира избора на държавния глава Румен Радев за служебен министър-председател Димитър Главчев съпредседателят на “Продължаваме промяната" Кирил Петков, предаде репортер на “Фокус".

"Наши политически лица в този кабинет няма да има", каза още Петков.

"Очаквам да имаме честни избори. Следващите двама министри - на МВР и на електронното управление ще ни покажат в каква посока ще се движат. Ще има ли много купен вот, дали ще бъдат "изгорени" 400 000 гласа на българските граждани. Следим внимателно. Изборът беше на президента", допълни той.

 

"Продължаваме промяната - Демократична България" даде списъка с кандидати за министър-председател на президента, всичките свързани с ГЕРБ. Това написа лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов в профила си във Фейсбук и допълва, че Димитър Главчев е заел този пост преди няколко месеца с гласовете на ПП-ДБ. 

Според Трифонов, лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков е направил най-много през цялата история за Бойко Борисов. "Ти не само го изпра, не само го върна във властта, но и промени Конституцията така, че сега ГЕРБ да имат служебен кабинет", обръща се към Кирил Петков лидерът на ИТН. 

 

След промените в Конституцията за служебен премиер държавният глава можеше да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник. Така Димитър Главчев ще стане първият служебен премиер по новите правила.

Конституционната процедура за съставяне на редовно правителство в рамките на настоящото Народно събрание бе изчерпана след връщането на неизпълнен трети проучвателен мандат. 

По-рано днес президентът Румен Радев възложи на кандидата за служебен министър-председател Димитър Главчев да предложи състав на служебно правителство. 

Добавете Вашия коментар

TOP