Политически номади от Пиринско атакуват 45-ото НС

06 Март 2021 | 07:03
0 коментара
Общество

Главно парашутисти от София, че и от Варна, се регистрираха като водачи на партийните листи в Благоевград за предстоящите парламентарни избори. Докато през  2017 г. за вота на живеещите в Югозапада претендираха 20 политически партии и коалиции и 1 независим кандидат-депутат, този път апетитът за властта е нараснал с 50% – те са 30 плюс 1 независим кандидат за депутат. По-голямата част са дребни партийки, които нямат никакви шансове да станат част от 45-ия парламент, други упорстват от години да се доберат до властта, а в трети има включени такива политически номади, че е трудно избирателят да прецени какви идеи изповядва съответната политическа сила.

Сред партиите „джуджета”, които за сетен път тръгват на избори, е „Ние, гражданите“ – политически проект на генерал-майор Валери Григоров, чиято голяма гордост е, че членовете на партията поне 30 г. не са заемали политически длъжности. В Благоевград „гражданите“ са регистрирали листа от 2-ма членове – Венцислав Наков и Огнян Бързаков, като първият е водач и в Кюстендил.

“Пряка демокрация” на софийския предприемач, живял в Канада, Петър Клисаров е наблегнала на дамите в листата – те са 3 от общо 4-ма кандидат-депутати.

„Български национален съюз „Нова демокрация“ се води от благоевградчанина Йордан Манасиев, който е микробиолог в София. Това не му е първо участие начело на същата партия от Благоевград, но до момента депутат не е бил.

„Движение на непартийните кандидати“ на бившия независим депутат в 40-ото НС Минчо Христов атакува благоевградския вот с Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания и още 2-ма кандидати. 

Водач и единствен член на листата на екзотичната бутикова партия „Нация“ е Антон Дабевски, собственик на една фирма и солов кандидат и в Кюстендил. „Нация“ е регистрирана в Ловеч от депутата от „Атака“  Кирил Гумнеров, който обаче напусна Сидеров и бе обявен от устатия партиен лидер за ренегат.

Сред най-любопитните участници в предстоящите парламентарни избори е партията на обвиняемия и избягал в Дубай мултимилионер Васил Божков „Българско лято”, която участва на предстоящите избори с регистрацията на Българско национално обединение (БНО).

Водач на Божков на листата в Благоевград е председателят на фармацевтите в Пиринско Константин Георгиев Качулев, който е и съосновател на „Българско лято”. Листата е 11-членна и в нея се виждат имената на благоевградския протестър и независим кандидат за кмет на Благоевград от 2019 г. Александър Стамболийски, активиста на партия БАСТА по време на краткото й съществуване през 2014 г. Марин Липушлиев, както и това на петричкия животновъд Васил Каламски, който е брат на  общинския съветник от коалиция „Заедно за промяната“, полицая Евтим Каламски.

„Партия на зелените“ е сред изключително малкото партии с местен водач на листа – това е Емил Грозданов, който беше в съветническата листа на зелените през 2019 г. в Благоевград.

Без особени шансове е и ПП „Правото“, която регистрира в Благоевград листа от 2-ма членове. Идеята на партията е да обедини юристи, но за  Благоевград явно не са й стигнали, защото тук са пратени за водач проф. дтн  Христо Патев, директор на Института за витални иновации, и бизнесменът Станой Янкулов.

Общински съветник във Варна ще води листата на ПП „Възраждане“ за Пиринско. Непосредствено след Цончо Ганев е благоевградската адвокатка Цвета Валентинова, следвана от секретаря на градската партийна организация Александър Стойков, с когото двамата станаха общински съветници.

Отцепниците от БСП, събрани в ПП „Българска прогресивна линия“, са се преброили до 8 в благоевградската, сред които няма известно име. Всъщност политически идеи има за всякакви вкусове. 

Недоволните от настоящото управление евентуално биха могли да се припознаят в идеите на “Граждани от протеста”, която наскоро бе напусната от бившия син кмет на София Стефан Софиянски /ССД/, но пък е пълна с активисти на 4 леви партии, включително и „Съюза на комунистите в България“. Водач в Благоевград е Иван Петрински, който и друг път се е явявал на тукашни избори, но без абсолютно никакъв успех. В изборите ще има дори листа на партия “Благоденствие, обединение, градивност”, основана от психолога и върл противник на банките и банкнотите Иван  Габержов, който е пратил в Благоевград 2-ма свои представители.

Кандидат-депутатите, сменили по няколко партии, на тези избори не са много, което е добра индикация  за подбора на съответните партии, но пък където ги има, са от сърце. Като например кандидата под №2 в партията на Мая Манолова „Изправи се! Мутри вън!“ Валери Смиленов. Сред политическите номади той е безспорен рекордьор. Политическата му кариера започна през 2001 г. в ДПС, мина през БДС-Радикали, като дори бе включен в кандидатсъветническата листа на партията на Евгени Бакърджиев в Благоевград. През 2007 г. Смиленов припозна ГЕРБ и се озова в нейната съветническа листа, а 2 г. по-късно широко скроеният политик бе назначен за областен управител на Благоевград. През  2011 г. бе детрониран от поста, но той не загуби хъс за политическа кариера и през 2013 г. стана заместник-кмет по хуманитарните дейности в община Благоевград, по време на първия мандат на Атанас Камбитов. На местните избори през 2015 г. Смиленов бе общински съветник от квотата на ПП „Зелена партия“, а през 2019 г. се регистрира като кандидат-кмет от ПП „Нова алтернатива“, където постигна семплия резултат от 6,26% от гласовете на избирателите. Днес Смиленов е при лявата Мая Манолова, с което направи пълен кръг из всички кътчета на политическото пространство.

Според социолозите в следващия парламент ще има от 5 до 7 партии. Сигурна е управляващата партия ГЕРБ, където нови за листата в Пиринско в сравнение с 2017 г. са 18 от общо 22-мата кандидат-депутати. Другите 4-ма са сегашните народни избраници, липсва Даниела Савеклиева, което не е изненада близостта й с топотцепника от ГЕРБ Цветан Цветанов. Извън настоящите народни избраници, в листата на ГЕРБ има още 3 условни групи. Във втората са вътрешните опозиционери на ГЕРБ от времето на екскмета Ат. Камбитов – като шефа на НОИ Илиан Георгиев и бившия общински лидер на партията Йордан Андонов. Третата група са няколко герберски активисти от региона, а четвъртата се заема от новите коалиционни партньори – като дупнишкия адвокат Борислав Миланов, който в сегашния парламент е от Реформаторския блок, както и Димитър Урдев – бивш общински съветник от „БЗНС Александър Стамболийски“. Въпреки разслоението в редиците с новия състав ГЕРБ се надява на 6 депутатски места при сегашните 5.

БСП обяви листа с 21 кандидат-депутати, водена от поредния парашутист и със стаено вътрешнопартийно недоволство заради подозренията към областния председател Валери Сарандев, че е сложил в нея приоритетно верни другари от гоцеделчевската структура, а други общини е зачертал от картата. Определено слабото място в тази листа е Благоевград, където избирателите са оставени без избор за кого да гласуват, защото кандидатът в цялата листа е само един – общинският председател Любен Милев.

Представителят на гражданската квота и коалиционните партньори също е сам воин – зам. директорът на театъра Валери Миленков, върху когото са съсредоточени надеждите за събиране на гласове на всички привързани към левите идеи, без обаче да одобряват политиката на БСП и в частност на лидерката й Корнелия Нинова. В самоубийствената битка на Нинова със собствената й партия тя дори вкара в благоевградската листа на „гражданските“ места строго партийни кандидатури от приятелското й обкръжение, с което съвсем си подля вода в региона, коментират социалисти.

Листата на партията на шоумена Слави Трифонов, на която социолозите предвиждат сигурно влизане в парламента, е с 3-ма юристи, 2-ма стоматолози и още 5 непознати за политиката имена. Единственото познато име е на водача адвокат Илко Стоянов, който през 2001 г. влезе в ОбС – Благоевград от ПП „ВОТ – Консерватори“, а през 2015 г. – от партията на Светльо Витков „Глас народен“. Адвокатът обаче прекрати съветническия си мандат и 1 г. бе заместник-кмет на Петрич, поради което очакванията бяха, че в листата му ще има доста повече кандидат-депутати от южния град. В нея има обаче само 1 петричко име – на икономистката Анита Коцелова, която в момента учи право.

ДПС традиционно ще разчита на твърдия електорат и вероятно ще вкара поне 2-ма депутати. Другите играчи с шансове са „Демократична България – обединение”, която  ще се опита да привлече разпокъсаното дясно, а ВМРО ще разчита на партийната дисциплина и втория и третия в листата – настоящия депутат Стоян Божинов /Петрич/ и зам. областния управител Иван Стоянов /Благоевград/, защото е абсурдно водачът Ангел Джамбазки да се откаже от заплатата си в Брюксел.

Републиканците на Цветан Цветанов, в които са отломките от ГЕРБ начело с бившите кметове на Благоевград, Банско и Сандански, вече заявиха, че планират 2-ма депутати, макар че засега социолозите са скептични в успеха им. Факт е обаче, че те първи стартираха предизборната работа в района, а в офиса им в Благоевград кипи активна дейност.

Останалите до 30 партии и коалиции са в играта заради самата игра…в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP