Политически игрички в Пиринско: Използва ли се временната заетост за купуване на гласове

02 Юли 2015 | 08:44
4 коментара
Общество
Политически игрички в Пиринско: Използва ли се временната заетост за купуване на гласове

В Якоруда и Белица безработицата е най-висока в цялата Благоевградска област, но кметовете на двата града се отказват от европейска програма, която ще даде временна работа на стотица хора. Това става ясно от репортаж на Нова телевизия.

Кметовете са от ДПС и приемат програмата като предизборна агитация от страна на ГЕРБ. Така те лишават от 112 работни места, платени изцяло от държавата своите общини, при условие че над 1000 души са трайно безработни. И една добра инициатива да влязат малко пари в семействата на безработните е отрязана по политически причини.

Хората в двата града, особено тези от малцинствата се оплакват от липса на работа и пари. Те напразно ще чакат тази година поне някои от тях да намерят временна работа. Но пък техните гласове може да се окажат важни, защото на предишните избори 120 гласа са решили кой да е кмет на Белица.

Кметовете на двата града твърдят, че с европейската програма се направлява контролиран вот, защото от ГЕРБ подбирали специални безработни, които да получат работата и парите. Няма разговори за перспективи, икономическо развитие и намаляване на безработицата, а само сметки кой за кого ще гласува.

Припомняме, че Pirinsko.com информира, че Областният управител Бисер Михайлов назначава 360 човека предизборно. Кметове от област Благоевград недоволстват срещу общинските лидери на ГЕРБ.

Според Pirinsko.com предизборно е спусната Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" по проект „Подкрепа за заетост”, в който могат да кандидатстват 360 човека от областта за срок от 4 месеца на 8 часов работен ден.

Скандалното в случая е, че общинските председатели на ПП ГЕРБ в Пиринско предлагат само приближени до структурата им хора, както подменят в бюрото по труда имената на подадените от общинските администрации лица с цел заетостта по програмата да е само от членове и симпатизанти на партията на Борисов.

Освен кметовете в Пиринско, недоволство изразяват и лидери на политически партии, които коментират, че в основата на задкулисните игри стои Областният управител Бисер Михайлов.

Както споменахме по рано, че кметовете на селата в община Петрич изразиха своето недоволство от скандалната подмяна на имената по програма „Подкрепа за заетост”и се обърнаха към депутата от ГЕРБ Димитър Танев и кандидатите на ГЕРБ за кметове на села: „Нека тези имена подадени от кандидатите за кметове от ГЕРБ Димитър Танев си ги закара да почистват и поддържат пасищата в планина Беласица, където фирми на сина му и други местни гербери получават стотици хиляди левове субсидии.

” Управниците апелират към общинския кмет да не подписва заповеди за назначаване, ако имената, които са подадени са от други хора, а не от кметовете. Съществува реална вероятност да се провали програмата "Подкрепа за заетост” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси,, в община Петрич. По нея трябва да бъдат назначени 52 безработни лица за срок от 4 месеца, на 8 часов работен ден срещу 360 лева на месец. Програмата се реализира от Областна администрация с подкрепата на общината. В големите села на общината трябва да бъдат назначени по двама, в малките села по един.

На 17 юни тази година, Сдружението на кметовете в община Петрич(АСКЕР) оглавявано от Велик Филчев, кмет на село Беласица, изрази острото си недоволство от това, че в бюрото по труда са подменили имената, които са подали кметовете на населените места с други имена, подадени от кандидатите за кметове на села от политическа партия ГЕРБ.

Основно обвиненията бяха срещу депутата Димитър Танев, който според кметовете е повлиял на служители от бюрото по труда. Преди дни всички кметове на села подали в общината имената на хората които ще им вършат работа по тази програма. От общината изготвили списъка с имената подадени от кметовете и го изпратили в областната администрация и в бюрото по труда в Петрич. Вчера били изумени, когато в бюрото по труда видели, че имената подадени от тях са сменени с други.

От името на сдружението на кметовете позицията изразиха Христо Марков, кмет на село Ключ и Добри Мавриков, кмет на село Генерал Тодоров. Ето какво заявиха те: Безкрайно сме възмутени и разочаровани от начина, по който ни бяха подменени имената. Кандидат кметове на села от партия ГЕРБ са подали други имена в бюрото по труда, става въпрос за всички големи села в общината. Дори в някой села някой от предложените са от други населени места, както е в Ключ, едното лице е от село Коларово. Служителка от Бюрото по труда се е обаждала на кметовете на големите села да им казва, че едното име ще бъде това което са подали, а другото ще бъде от тях. Това е абсурдно, те ли познават по добре хората по села които ще вършат реално работа или ние. По късно установихме, че в някой села и двете имена са подменени, не само едното. Разбрахме, че има политическа намеса от хора от ГЕРБ. Кандидати за кметове на села от ГЕРБ са изготвили паралелни списъци с други имена който са ги подали в бюрото по труда. Затова сега от там търсят компромисен вариант, във всяко село едното име да е от кмета, другото от друг, не казват от кого, но ние проучихме. В основата е депутата Димитър Танев, неговото вмешателство е довело до това от бюрото по труда да предлагат други имена. В рамковото споразумение спуснато от областната управа няма изискване бюрото по труда да назначава хора без знанието на кметовете. Имената които ще бъдат утвърдени за работа се назначават от кмета на общината, така е по програма. Ако от бюрото по труда подадат в общината имена който ние не сме предлагали ще поискаме от кмета на община Петрич да не отпуска заповеди за назначаването им. Нека общината откаже тази програма и да се знае кой е виновния. Димитър Танев да спре да се меси в работата на държавните инстанции, както е в случая с бюрото по труда. Нека тези имена подадени от кандидатите за кметове от ГЕРБ Димитър Танев си ги закара да почистват и поддържат пасищата в планина.. Нека Димитър Танев стане кмет на някое село, ако го изберат и тогава да си назначава кой прецени, сега да не ни изземва функциите, казаха Христо Марков и Добри Мавриков от името на сдружението на кметовете на села в община Петрич.

Нов скандал разстресе Пиринско. Областният управител Бисер Михайлов назначава 360 човека предизборно. Кметове от област Благоевград недоволстват срещу общинските лидери на ГЕРБ, съобщава репортер на Pirinsko.com.

Според Pirinsko.com предизборно е спусната Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" по проект „Подкрепа за заетост”, в който могат да кандидатстват 360 човека от областта за срок от 4 месеца на 8 часов работен ден.

Скандалното в случая е, че общинските председатели на ПП ГЕРБ в Пиринско предлагат само приближени до структурата им хора, както подменят в бюрото по труда имената на подадените от общинските администрации лица с цел заетостта по програмата да е само от членове и симпатизанти на партията на Борисов.

Освен кметовете в Пиринско, недоволство изразяват и лидери на политически партии, които коментират, че в основата на задкулисните игри стои Областният управител Бисер Михайлов.

Както споменахме по рано днес, че кметовете на селата в община Петрич изразиха своето недоволство от скандалната подмяна на имената по програма „Подкрепа за заетост”и се обърнаха към депутата от ГЕРБ Димитър Танев и кандидатите на ГЕРБ за кметове на села: „Нека тези имена подадени от кандидатите за кметове от ГЕРБ Димитър Танев си ги закара да почистват и поддържат пасищата в планина Беласица, където фирми на сина му и други местни гербери получават стотици хиляди левове субсидии. ”

Управниците апелират към общинския кмет да не подписва заповеди за назначаване, ако имената, които са подадени са от други хора, а не от кметовете. Съществува реална вероятност да се провали програмата "Подкрепа за заетост” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси,, в община Петрич. По нея трябва да бъдат назначени 52 безработни лица за срок от 4 месеца, на 8 часов работен ден срещу 360 лева на месец. Програмата се реализира от Областна администрация с подкрепата на общината. В големите села на общината трябва да бъдат назначени по двама, в малките села по един.

Вчера обаче Сдружението на кметовете в община Петрич(АСКЕР) оглавявано от Велик Филчев, кмет на село Беласица, изрази острото си недоволство от това, че в бюрото по труда са подменили имената, които са подали кметовете на населените места с други имена, подадени от кандидатите за кметове на села от политическа партия ГЕРБ. Основно обвиненията бяха срещу депутата Димитър Танев, който според кметовете е повлиял на служители от бюрото по труда. Преди дни всички кметове на села подали в общината имената на хората които ще им вършат работа по тази програма. От общината изготвили списъка с имената подадени от кметовете и го изпратили в областната администрация и в бюрото по труда в Петрич. Вчера били изумени, когато в бюрото по труда видели, че имената подадени от тях са сменени с други. От името на сдружението на кметовете позицията изразиха Христо Марков, кмет на село Ключ и Добри Мавриков, кмет на село Генерал Тодоров.

Ето какво заявиха те: Безкрайно сме възмутени и разочаровани от начина, по който ни бяха подменени имената. Кандидат кметове на села от партия ГЕРБ са подали други имена в бюрото по труда, става въпрос за всички големи села в общината. Дори в някой села някой от предложените са от други населени места, както е в Ключ, едното лице е от село Коларово. Служителка от Бюрото по труда се е обаждала на кметовете на големите села да им казва, че едното име ще бъде това което са подали, а другото ще бъде от тях. Това е абсурдно, те ли познават по добре хората по села които ще вършат реално работа или ние. По късно установихме, че в някой села и двете имена са подменени, не само едното. Разбрахме, че има политическа намеса от хора от ГЕРБ. Кандидати за кметове на села от ГЕРБ са изготвили паралелни списъци с други имена който са ги подали в бюрото по труда. Затова сега от там търсят компромисен вариант, във всяко село едното име да е от кмета, другото от друг, не казват от кого, но ние проучихме. В основата е депутата Димитър Танев, неговото вмешателство е довело до това от бюрото по труда да предлагат други имена. В рамковото споразумение спуснато от областната управа няма изискване бюрото по труда да назначава хора без знанието на кметовете. Имената които ще бъдат утвърдени за работа се назначават от кмета на общината, така е по програма. Ако от бюрото по труда подадат в общината имена който ние не сме предлагали ще поискаме от кмета на община Петрич да не отпуска заповеди за назначаването им. Нека общината откаже тази програма и да се знае кой е виновния. Димитър Танев да спре да се меси в работата на държавните инстанции, както е в случая с бюрото по труда. Нека тези имена подадени от кандидатите за кметове от ГЕРБ Димитър Танев си ги закара да почистват и поддържат пасищата в планина.. Нека Димитър Танев стане кмет на някое село, ако го изберат и тогава да си назначава кой прецени, сега да не ни изземва функциите, казаха Христо Марков и Добри Мавриков от името на сдружението на кметовете на села в община Петрич.

- See more at: http://pirinsko.com/oblatniqt-upravitel-biser-mihajlov-naznachava-360-choveka-predizborno-kmetove-nedovolstvat-sreshtu-obshtinskite-lideri-na-gerb-v-pirinsko-11280.html#sthash.IwnKKcqJ.dpuf

Добавени коментари

Марян публикува:
02 Юли 2015 | 19:50
Къде спат трайно безработните та не се вдигнат и да потърсат отговорност, от отговорните хора за тези безпринципни политически назначения , е затова народа бяга навън , тук няма оправия !
СТАНИСЛАВ ГЕОР публикува:
02 Юли 2015 | 19:45
И В ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД Е СЪЩАТА КАША , НАЗНААВАТ СЕ ПО 2-МА ДОРИ И 3-МА В СЕЛА КЪДЕТО ЖИВЕЯТ ПО 15.- 20 ЧОВЕКА, А ТАМ КЪДЕТО Е НЕОБХОДИМО НЯМА ХОРА , ОПОРОЧИХА ПРОГРАМАТА , ВСИЧКО ГО ПРЕВРЪЩАТ НА ПОЛИТИКА, ДО КОГА ?
Асен публикува:
02 Юли 2015 | 10:06
2+2 = 3 щом партията нареди до октомври има многог много време така че па живели па видели
Цане Мухъла публикува:
02 Юли 2015 | 10:02
Знаете ли тоз войвода, стар и глупав по природа. Чета има той голяма, май са трима или двама. Кмет решил е пак да става и на комунизма се продава. Но не среща веч подкрепа, за съдбата тъй нелепа. Сутрин скубе си косите, в Кипър скрити са парите. От далеч се пак умува, Гласове отново да купува. Глупаво Бохемче обикаля, Търси някой да окаля. Черна пропаганда води, от врата на вратата ходи. Тази чета силно застрашена, на всякакви мизерии решена. Шамби сляпо се надява, есен байрака да развява. Но уви е сметката отново крива, математика е пак фалшива. Знайте: Времето лети, лети. Две и две не прави три.

Добавете Вашия коментар

TOP