Полицията на крак за Великден: Следи храмове, пътища, хотели

13 Април 2023 | 15:57
0 коментара
Криминално
България
Полицията на крак за Великден: Следи храмове, пътища, хотели
Полицията ще следи изкъсо храмове, пътища, хотели и ресторанти за предстоящите Великденски празници.

Ще бъде следено за подозрително паркирани моторни превозни средства и изоставени чанти и багажи, заяви на брифинг пред журналисти гл. инспектор Дарин Димитров от „Охранителна полиция“ при Главна дирекция "Национална полиция".

Установени са всички места, където ще бъдат провеждани службите. Ще има полицейско присъствие навсякъде – униформени и от криминална полиция, обясни той.

Гл. инспектор Дарин Димитров препоръча на гражданите, които ще пътуват, да не оповестяват това в социалните мрежи и при възможност техен съсед да наглежда жилището им, както и да не бъдат оставяни отворени прозорци.

Трафикът по граничните контролно пропускателни-пунктове на страната вече е увеличен, съобщи Аксиния Манчева от отдел "Гранични проверки". За да може да бъде посрещнат и да премине спокойно, са осигурени достатъчно служители и са отворени всички трасета за преминаване. Осигурена е непрекъснатост на работния процес, посочи тя и добави, че се предприемат мерки, за да не бъдат образувани колони от пътни превозни средства на граничните пунктове.

На Граничния контролно-пропускателен пункт„Калотина“ се извършва реконструкция и е създадена организация, но гражданите, които ще пътуват към Сърбия, трябва да имат предвид, че е намален капацитетът на граничния пункт, добави тя.

От полицията препоръчват на гражданите да проверят своите документи за пътуване и да тръгнат достатъчно навреме.

Общо проверени са 1438 православни храма, църкви, манастири, параклиси, и 314 хотели, мотели, ресторанти и други обекти, свързани с посетители, посочи по време на брифинга комисар Георги Толин, началник отдел "Държавен контрол" в ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

При проверките са връчени 122 противопожарни разпореждания и два акта за административно нарушение, добави комисар Толин.

През последния месец от страна на органите за Пожарна безопасност и защита на населението бяха организирани проверки във връзка с честването на великденските празници, като особено внимание беше обърнато на православните храмове, в които се очаква струпването на много хора, обясни той.

По думите му проверките показват, че обектите са в добро противопожарно състояние, като са констатирани някои несъответствия на противопожарните правила и изисквания.

В събота срещу неделя от страна на органите за пожарна безопасност и защита на населението ще бъдат разположени 31 противопожарни автомобила около православните храмове, един химически противопожарен автомобил, както и една линейка около катедралата „Свети Александър Невски“.

В петък и в понеделник на изходните точки на София на трите основни артерии по магистралите ще бъдат дислоцирани противопожарни автомобили, за да бъдем в готовност в случай на авария, каза още комисар Толин, който препоръча на гражданите да бъдат внимателни.
 

Добавете Вашия коментар

TOP