Полицията към абитуриентите: Без пиротехника около храмовете, не оставяйте боклуци

17 Май 2023 | 15:21
0 коментара
Общество
Благоевград
Полицията към абитуриентите: Без пиротехника около храмовете, не оставяйте боклуци
Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР) и Столична община (СО) предприемат строги мерки за безпроблемно протичане на баловете. "Заедно със СДВР искаме да осигурим нормалното и безпроблемно протичане на абитуриентските балове", каза директорът на дирекция "Сигурност" на Столична община (СО) Кристина Лазарова по време на брифинг. Нашата цел е да осигурим на младите хора празник, а не да се превръщаме в институции, които само санкционират и пречат на децата да празнуват, искаме те да изкарат празника живи и здрави, но от това да не страдат и гражданите и гостите на столицата, обясни Лазарова.

Тя допълни, че е забранена употребата на пиротехника в района на храмовете, като даде за пример вчерашния ден, в който тези правила са нарушавани от абитуриентите. Директорът припомни, че има и правила за употребата на райски газ, който води до опасност за здравето на младежите и на всички околни.

 

балове 2023 полиция
БТА

 

 

балове 2023 полиция
БТА

 

По думите на Лазарова след вчерашния ден пред патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“ се забелязани големи купчини отпадъци. Тя апелира младежите да бъдат отговорни и да не оставят боклук след себе си. За тези мерки контролиращ орган ще бъдат колегите от СДВР, каза Лазарова. И допълни, че в контрола ще се включат и екипите от Общинска полиция, както и столичното видеонаблюдение, за да могат да реагират адекватно и навреме. 

Заместник-директорът на СДВР старши комисар Георги Алексиев каза, че основната им задача е празникът да остане празник. По думите му в тази връзка от СДВР са предприели мерки, започвайки от пътния травматизъм, има засилени проверки от "Пътна полиция" и "Охранителна полиция". Комисарят обясни, че в мерките за сигурност се включват и цивилни екипи, които ще наблюдават придвижването на празнуващите абитуриенти. Те ще подават информация и на колегите си от "Пътна полиция", за да може в момента, в който се констатира нарушение, да се санкционира, посочи още Алексиев.

 

балове 2023 полиция
БТА

 

По думите на заместник-директора на СДВР ще има засилени мерки и контрол за употребата на наркотични вещества и алкохол. В районите на заведенията, където се провежда празника, ще има засилено полицейско присъствие като след това ще има отново проверки на водачи за алкохол и наркотични вещества - когато тръгват от заведенията, обясни още той. "Във връзка с изминалия ден апелираме в района на храм-паметник "Александър Невски" да няма използване на пиротехника", призова Алексиев.

И обясни, че само за вчерашния ден има връчени 10 призовки за лица използвали пиротехнически изделия, които днес трябва да се явят в съответното районно управление и да бъдат санкционирани съгласно законодателството.

 

балове 2023 полиция
БТА

 

Комисарят призова гражданите и обществото да бъдат активни в подаването на сигнали, когато забележат нарушения на обществения ред. 

Инспектор Милен Писаров от сектор „Контрол на общоопасните средства“ при СДВР поясни, че употребата на пиротехнически изделия в районите на храм-паметници и манастири е забранена със закон, като санкцията за първоначално нарушение е от 500 до 2500 лева, а при повторно - от 3000 до 8000 лева. 

Нямаме статистика по отношение на нарушенията на пътя, но най-често наблюдаваните от колеги нарушения са за липса на обезопасителен колан - както на водача, така и на пътниците, посочи началникът на отдел "Пътна полиция" в СДВР комисар Николай Крушарски. И допълни, че за това нарушение санкцията е 50 лева. Непоставянето на колан води до следващо нарушение, което ние всички виждаме - излизане през прозорците на автомобила, за което абитуриентите също ще бъдат санкционирани, посочи Крушарски.

 

балове 2023 полиция
БТА

Добавете Вашия коментар

TOP