Полицията и Медицински надзор разследват петричката болница за смърт на жена

22 Август 2022 | 12:03
4 коментара
Общество
Полицията и Медицински надзор разследват петричката болница за смърт на жена

Полиция и Изпълнителна агенция“Медицински надзор“ започна разследване на смъртта на 66 годишна жена,която е починала в петричката болница. Институциите са се задействали по жалба на дъщерята на починалата,която иска и есхумация на тялото, за да се докажат некомпететните действия на медици,  довели до смъртта на майка и- Калина Раманска.

„Искам да кажа,че майка ми бе убита в тази болница, от некомпетентност, от нечовечност, от бездействие, от непрофесионализъм, от мърлявщина на лекарската професия. Няма да спра да търся истината и наказания, най-строгите по закон за тези медици. В тази болница няма професионални стандарти за работа, хората умират, но не си знаят правата, за да си ги търсят. Един да бъде осъден, другите ще си правят сметки дали да се правят на божества и да решават за кой да полагат грижи и да живее или да умре. Тези тежки думи и обвинения изрече Васка Раманска, дъщеря на починалата.

Жената е разстроена и гнева и е силен. Тя живее в Англия и изля мъката си пред репортер на медията на Пирин Нюз.

 Майка и е починала на 21 юли в петричката болница.

 „ На 18 юли майка ми Калина Стоянова Раманска е приета в петричката болница с отоци по краката и високо кръвно. Преди време тя изкара инфаркт докато беше в Англия, но се възстанови на 98 % . Имаше само проблеми при уринирането, както и аритмия на нервна почва, която се контролира. На 19 юли брат ми се обади от болницата в Петрич , направихме видео – връзка по телефона. Тогава ми каза, че на майка и тече много силна кръв от носа. На следващия ден 20 юли докато пътувах към летището се свързах с лекарката Искра Циканделова и попитах за състоянието на майка ми. Тя отговори, че майка ми е объркана. Не можех да повярвам на това, което чувам. Около 23,30 ч вечерта на 20 юли  пристигнах във вътрешно отделение на петричката болница. Изкарах нощта до майка, която беше с много силни болки, стенеше през цялата нощ и вдигаше дясната си ръка. В долната част личеше, че е ударена, най- вероятно счупена , но нямаше никой който да ми даде отговор по това време. На сутринта на 21 юли, пациентите от нейната стая ми казаха, че е била добре , преди да я открият на пода в банята с травми по тялото и в безсъзнание. Също така ми казаха, че дотогава е била в пълно съзнание и дори обещала на едната от жените да и направи лековит крем. Но след като я открили в банята, била в безсъзнание и с кръвоизлив, който води до кръв през носа, на който брат ми е свидетел. След като научих всичко това, поисках обяснение от д-р Олег Яков защо състоянието на майка ми се е влошило толкова бързо за 24 ч , и отговорът беше, че тя е получила инфаркт . Но не спомена за удара, който е понесла, а травмите по тялото и че е намерена в безсъзнание в тоалетната от пациентите. Лекарят каза, че са правили снимка на главата , но когато поисках да я видя, не беше предоставена, a отговорът му беше : „Ти , лекар ли си ? „ В 08:00 на 21.08.22 ч поисках майка да получи спешна медицинска помощ и второ мнение , както и незабавно да бъде преместена в Сандански, но д-р Олег Яков отказа , тъй като нямали достатъчно„кислород“. Ужасяващо е да гледаш как майка ти я убиват и нищо не можеш да направиш , и не получаваш съдействието на завеждащия отделение. Останах плътно до майка ми през целия ден, интересувах се за всяко лекарство, което и дават, следях пулса и кръвното, мерих температурата . В 10 ч казах на д-р Яков, че трябва да спрат банките, защото майка ми не е отделяла урина 24 ч. Биха и инжекция, но след травмите по главата, органите на майка ми не реагираха. След 4 часа и биха втора инжекция, но отново нищо. Те знаеха за травмите и просто я чакаха да почине . Завещдащият отделението персонално нищо повече не неправи когато пулсът и се качваше от 130 на 180, също когато падаше от 180 на 60.  Помолих д-р Искра Циканделова от отделението да види майка ми, защотото в 3:30 ч пулсът и беше много висок и започна много бързо да пада. Тя седеше в кабинета си , и отговори, че в 16 ч ще отиде да я види. Майка ми не успя да издържи на болката и в15:45 ч на 21 юли почина .

Това е историята на случая разказан от дъщерята.

Тя обвинява за неглижирането на случая  лекарите във вътрешно отделение д-р Олег Яков, д-р Искра Циканделова и джипито д-р Илия Христов.

„Майка ми е била трудно подвижна , поставена на системи, започнали са вливания , но не са и сложили катетър за да следят отделянето на урина, което всъщност е това, което води до високо кръвно и подуване , съответно задушаване и недостиг на кислород до органите и мозъка. Урината и е била 400 мл за 24 ч, въпреки че докторите виждат това, не направиха нищо. Майка ми почина от травмите , които е понесла, те водят до кръвоизлив в мозъка, кома и смърт.

Майка ми беше в кома от 11 ч на 21 юли до смъртта си.

Твърдя, че майка ми почина в резултат от травмите по тялото.

Изискала съм да бъде направена ексхумация на трупа за установяване причините за смъртта. Настоявам да бъде извършена проверка по случая и лекарите да понесат отговорност. През 2019 г лекар от същата болница е искал 15 000 лв. да оперира баща ми и дори предложил вариант според това, колко си заможен.

Вариант 1. Ще запази органите вътре в стомаха или

Вариант 2. 5 000 лв. да извади черво през стомаха , след което той никога няма да може да ходи по нужда нормално.

За лекарите е бизнес, за мен е лично. Нямам какво да губя. Няма да се спра пред нищо ,за да получа правосъдие, казва Васка.

Полицията и Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ вече са се задействали. От тяхната проверка зависи дали ще бъде сезирана прокуратурата и как ще приключи казуса за смъртта на една майка. 

 автор-Пирин Нюз

Добавени коментари

Никой публикува:
25 Август 2022 | 18:37
Всичко се облагодетелства,а тез с белите престилки им трябва китайската партия и ще се оправят.
Един публикува:
24 Август 2022 | 12:10
И Христов е алчак и за вторичен преглед взима такса,ама хората не си знаят правата и за това има имот в Банско ,срещу входа на гимназията черно-червената сграда е негова..Той си прави кардиограмите,казва че за това бил там, вместо да дава направление за специалист,докато не стане белята,после ще има АМА АЗ ЧУХ,ЧЕ Е С ПСИХИЧЕСКИ ПРОБЛЕМИ,АМА АЗ НЯМАМ ДОКУМЕНТ ЗА ТОВА!!!
Нели публикува:
22 Август 2022 | 16:00
Тия Якови все са алчни! Какво искаш - евреи!
Мара публикува:
22 Август 2022 | 15:57
Така трябва - бой до дупка! Че тия търговци в бели престилки сачо зеят за пари! Стотинка не дават за болния! Алчни и корумпета! После пищат Бият ме! Ще те бият , ами, като не разбираш пт добро и само пари са ти в главата!

Добавете Вашия коментар

TOP