Полицейските глоби след хайката за непълнолетни в нощния бар на комплекс Ален мак паднаха окончателно

15 Февруари 2024 | 18:29
3 коментара
Криминално
Благоевград
Полицейските глоби след хайката за непълнолетни в нощния бар на комплекс Ален мак паднаха окончателно
Полицията ще плаща хиляди левове за адвокатски хонорари

Полицейските глоби, с които бяха наказани съдържателите на нощен бар „ГОА” в Благоевград заради присъствие на непълнолетни, паднаха и в Административен съд. Магистратите са потвърдили решенията на колегите си от Районен съд – Благоевград, които масово отмениха имуществените санкции на дружеството „ГОА КЛУБ“ ООД, което стопанисва нощния бар.

Припомняме, че след шумната полицейска акция от лятото на 2022 г., при която 54 непълнолетни бяха открити в нощния бар на комплекс „Ален мак“ , тогавашният полицейски директор комисар Георги Кандев издаде 56 наказателни постановления с наложени имуществени санкции между 500 и 2000 лв. за нарушение на Закона за закрила на детето. Наказателните постановления бяха обжалвани пред Районен съд – Благоевград и разпределени между наказателните съдии, които бяха ги обезсилиха заради допуснати съществени процесуални нарушения. От доказателствата по делата се установи тотално разминаване в описанието на проверката, фактите и обстоятелствата в административния акт и наказателното постановление. Отделно от това, фактическата обстановка е описана неясно, нелогично и объркващо, като не може да бъде направен обоснован извод чия отговорност се ангажира с наказателното постановление – тази на двамата управители Мартин Грънчаров и Антон Александров, или на самото дружество. Спорният момент беше дали дружеството или неговите двама управители са задължения да следят за посещаването на заведението от непълнолетни лица, и такива, непридружени от пълнолетни лица.

От разпита на свидетелите по делото се изясни, че на входа на нощния клуб е имало назначени лица – охрана, осъществяващи както пропускателния режим, така и физическа охрана на клиенти, в чиито задължения попада и това да следи за присъствието на непълнолетни лица. След като към момента на констатиране на нарушението е имало лице, назначено да осъществява функции по пропускане на клиенти в заведението, то няма как дружеството-жалбоподател, както и неговите управители на търговското дружество, стопанисващо обекта, да носят отговорност за „допускане на определено лице в обекта“.

С тези мотиви съдия Владимир Пензов например отмени като незаконосъобразни 11 наказателни постановления с по 2000 лв., а ОДМВР – Благоевград бе осъдено да изплати на управителите на дружеството 500 лв. за направените разноски за адвокат. С идентични решения се произнесоха и други съдии.

Отделно от това, в съда имаше и 50 жалби на родители, които бяха глобени с по 500 лв. за това, че на 20 август 2022 г. са допуснали децата си без придружител в заведението. Тук имаше решения, които потвърждават глобите, но и които са отменени. Съдия Екатерина Николова например бе отменила глоба на 17-годишен младеж, тъй като от разпита на свидетели, в това число на полицайката, присъствала на проверката, се установява, че майката на младежа е била отвън и е пушела, докато той е бил в нощния бар.

След като серията с делата се извъртя през 2023 г. в РС – Благоевград, от ОДМВР – Благоевград подадаха касационни жалби в Административен съд – Благоевград, който е последна инстанция.

След като отменителните решения вече са факт, ОДМВР – Благоевград ще трябва да изплати хиляди левове за адвокатски хонорари.

Припомняме, че при специализираната полицейска операция на 20 август 2022 г. около 40 полицаи се изсипаха през нощта в заведението, което било пълно с тийнейджъри заради госта на вечерта – попфолк певицата Диона. Партито било прекъснато, а униформените започнали проверка на личните документи на посетителите, която продължила 3 часа. Установени са 54 малолетни и непълнолетни от Благоевград и Симитли. Децата са изведени от клуба и откарани в полицейското управление, където униформените започнали да издирват родителите им, за да ги предадат.

„Действията са осъществени от екипи на ОДМВР – Благоевград и Първо РУ, а целта – противодействие на престъпността и недопускане пребиваването на малолетни и непълнолетни лица в нощни клубове и заведения. В рамките на операцията е извършена проверка на дискотека в Благоевград, където са установени 54 непълнолетни клиенти. Те са съпроводени до 1-во РУ – Благоевград и са предадени на родителите им. За нарушение на Закона за закрила на детето предстои съставянето на актове за установено административно нарушение на родителите. Съответни законови мерки ще бъдат предприети и спрямо управителя на заведението”, съобщиха тогава от полицейския пресцентър.

Година и половина след акцията се оказва, че „предприетите законови мерки“ са ялови, след като на две съдебни инстанции наказателните постановления са отменени като незаконосъобразни. Това неминуемо повдига въпроса за компетенцията и подготовката на юрисконсулта на ОДМВР – Благоевград, заради чиито калпави актове сега дирекцията ще се изръси с хиляди левове за съдебни разноски. Дали непълнолетни продължават да посещават нощния бар, или пропускателния режим е затегнат, не се знае, тъй като друга полицейска хайка като тази от лятото на 2022 г. не е правена.

Междувременно любимката на тийнейджърите Диона, заради която се изсипаха преди година и половина в нощния бар в комплекс „Ален мак“, бе заловена да шофира след употреба на кокаин. /Струма бг

Добавени коментари

161 публикува:
16 Февруари 2024 | 12:06
Е това е правосъдната система у нас
Блг публикува:
16 Февруари 2024 | 10:24
Нищо не става от тая държава.
сергей публикува:
16 Февруари 2024 | 09:55
Не беше Диона, а Симона!

Добавете Вашия коментар

TOP