Полицай от Сандански заряза МВР, стана фермер

18 Януари 2023 | 17:53
0 коментара
Бизнес
Полицай от Сандански заряза МВР, стана фермер

Доскорошен полицейски инспектор в Югозапада вече е сред успяващите земеделци.

"В един момент реших да не работя за друг, в лицето на държавата, защото не се отплаща подобаващо, но минаваш през кански мъки, за да направиш един земеделски блок, имах сделка за три декара и половина, бяха 42 души да подпишат, заяви Тодор Караиванов от Сандански. Той е бил и служител в местната Община.

Отглежда със семейството си 25 декара ранни череши и 60 декара гръцки сортове кестени. 

„Винаги сме имали градина, не е да не знам какво да правя. Земеделието е застъпено в нашия край. Но в един момент реших да отговарям сам за себе си, да не работя за друг, в лицето на държавата. Не се отплаща подобаващо и реших да пробвам друго амплоа“, разказва за себе си и потвърждава българската максима – като почне да остарява, всеки става земеделец.

Спрял се на тези култури по две причини. Първата е по-топлият климат, който предразполага отглеждането на ранни череши, чиято изкупна цена е двойно по-висока от тази на късните. Но се случва и тук да ги хване повратният мраз, падат слани в неподходящ период. Затова е втората култура – кестенът. Късна е, по-лесна е за отглеждане в сравнение с черешата, има по-малко обработки. Пък насаждения с бадеми, лешници, орехи има доста направени у нас.

„Реших да пробвам нещо по-различно. Досега пазарът е само от диворастящи дървета. Използваме изложения като това, за да се запознаем с хората, да представим продукцията си. Отсега започвам да пробивам за след 2-3 години, когато ще имам повече количества. Надявам се да намерим пазари“, коментира Караиванов пред bgfermer.bg. Други стопани с професионални кестенови градини в страната Тодор не познава. Знае за човек в Петрич, който тепърва започва. Овощарят се надява и други да се присъединят. Ако дойде още някой, да сме трима-четирима, ще можем да направим сдружение, ще търсим общи пазари. Както Кюстендил е известен с черешите, защо не Сандански и Петрич да станем с кестените.

Това е районът, в който кестенът вирее естествено. Между другото в Петричко, както и в Брежани, всяка година се провеждат фестивали на кестена. Горите на Беласица и северния склон на Пирин са известни с вкусните си диворастящи кестени. Но няма професионални градини, берат ги от планината. „Береш до 10 кг, като от тях 3-4 килограма изхвърляш, защото са негодни, с червеи, това е разликата с обгрижвания кестен. Иначе като техника и отглеждане няма нещо особено, като при ореха е“, уверява бившият полицай Караиванов.

Добавете Вашия коментар

TOP