Полицаи, пожарникари и надзиратели поискаха оставката на Румяна Бъчварова

13 Юни 2015 | 15:27
0 коментара
Общество
Полицаи, пожарникари и надзиратели поискаха оставката на Румяна Бъчварова

Снимки: БГНЕС

Служители от сектор "Сигурност" от цялата страна се събраха в София на протест, за да изразят недоволството си от предлаганата пенсионна реформа, условията на труд и липсата на диалог с управляващите.

Днес протестиращите униформени поискаха оставката на вътрешния министър Румяна Бъчварова и на директори на дирекции в Министерството на митинг в градинката пред сградата на МВР.

На нея не ѝ е ясно кой стои зад протеста и какво искаме, подчерта председателят на УС на СФСМВР Валентин Попов. Той добави, че синдикатите не показват мускули, а оттеглянето от поста на Бъчварова е искане на хилядите служители на МВР.

Протестиращите полицаи, пожарникари, надзиратели в затворите от цялата страна въпреки това предизвикаха ръководството на МВР да продължи диалога с тях, но открито - в ден и място с арбитър медиите.

Тогава ще се разбере кой се изразява политически, кой говори неясно и дава неясна информация, обяви Валентин Попов.

Ораторите на митинга определиха състоянието на сектор "Сигурност" като "будна кома".

Основното им недоволство е срещу пакета от промени в КСО, свързани с възрастта за пенсиониране. Те искат също да бъдат спрени командировките на турската граница, край на надхвърлянето на нормативите за извънреден труд, стопиране на структурни промени в МВР.

Униформени дори седнаха в инвалидни колички, за да онагледят ситуацията във вътрешното министерство.

Източник: БГНЕС

"Инвалидните колички са подходящи за полицаи над 55 години, каквито ще бъдат след няколко дни – по волята на г-н Калфин. Това са новите патрулни автомобили на МВР. Добри "автомобили" са, за съжаление обаче МВР не може още да си ги позволи, много са им скъпи", заяви Иван Павлов.

Лозунгите на недоволните бяха "За реформа в МВР", а основният въпрос - "Кой стои зад нас и защо се опитват да политизират проблемите ни". Те скандираха "И ние имаме права", "Европа е и за нас", носеха сини знаменца "Заедно можем повече".

Митингът започна с българския химн и едноминутно мълчание в памет на загиналите и инвалидизираните служители от сектор "Сигурност". Представители на Панагюрище донесоха и знамето на Априлското въстание, а кабагайди подгряха участниците преди началото на протеста.

Очаква се по-късно до НС да бъде изграден символичен протестен палатков лагер.

Недоволните получиха подкрепа от хърватските и румънските синдикати.

Румяна Бъчварова трябваше да е тук и да отговаря на вашите въпроси. Ако я е страх, трябва да си подаде оставката, обърна се към българските си колеги представителят на румънския полицейски профсъюз S.N.P.P.C. Протестното шествие се отправи към НС.

Източник: БГНЕС

Вчера за последен път полицаите се срещнаха с ръководството на Министерството на вътрешните работи в лицето на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова. След срещата, продължила около два часа, не се стигна до резултат, а на излизане от полицейските синдикати уточниха, че имат различни виждания с ръководството на МВР какво всъщност значи "социален диалог".

След срещата заместник-председателят на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР Добромир Добрев заяви, че най-вероятно днес ще стане ясно дали ще се искат оставки на министри, и добави:

"Съществуват съмнения дали политическият екип на министър Бъчварова може да отговори на очакванията на служителите в министерството и се чувстваме много силно обезпокоени дали на гражданите ще им се харесат реформите, които в момента се бавят или се правят. Ще предложим своя вот в законодателната власт, т.е. в парламента. Така че се надяваме исканията ни, които сме ги изпратили на абсолютно всички  парламентарно представени групи, да бъдат съобразени. Не е ново това, което искаме. Искаме един гратисен период, предвидим, през който служителите да могат да се пренасочат към съответните длъжности и да служат малко по-дълго".

Малко след 17 часа снощи започна и протестът, като протестиращите полицаи посипаха със захар входа на Министерството на вътрешните работи, за да "изгонят лошите духове" оттам.

Източник: БНР  

Добавете Вашия коментар

TOP