Полицаи искат 10% ръст на заплатите или излизат на протест

03 Юли 2023 | 08:00
0 коментара
Криминално
България
Полицаи искат 10 ръст на заплатите или излизат на протест

В проекта за тазгодишния бюджет да се предвиди 10-процентно увеличение на заплатите в МВР, настояват от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) и обявяват протестна готовност, ако това не стане, на 4 и 6 юли 2023 г.. Протестите ще се състоят по места в цялата страна, преди започването на работните смени на полицаите или в обедната им почивка, без прекъсване изпълнението на служебните задължения.

Профсъюзът обяви също така, че ако исканията му не бъдат взети предвид и проектобюджетът остане в сегашния си вид, ще има и национален протест в София на дата между първо и второ четене на закона. Предложеният бюджет не се стреми да мотивира служителите в МВР, които са единствените ангажирани с очевидно продължаващата тежка мигрантска криза и осигуряване на предстоящите поредни избори и охраната на обществения ред преди и по време на провеждането им, посочват от синдикалната федерация.

 

Разчетите на финансовото ведомство не отчитат по никакъв начин липсата на достатъчно служители, което натоварва допълнително работещите във ведомството, задълбочаващото се тежко технологично изоставане, липсата на функционални униформи и редица други сериозни проблеми, заявява се още в позицията на синдиката. Според него заложената финансова рамка за ведомството рязко контрастира с изразените от партиите намерения за подобрения в органите за сигурност.

„Ставаме свидетели на поредната гавра със служителите в МВР и сериозно подценяване не само на тяхната работа, но и на риска, на който са подложени“, отбелязват от синдиката. Оттам напомнят, че само за 2022 г. седем полицаи са загубили живота си, изпълнявайки служебните си задължения. Подобно пренебрежително отношение за пореден път демотивира работещите в МВР, заявява организацията. Националният синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец“ също настоява за увеличаване на средствата за персонал в проекта на бюджет за МВР за 2023 г. с не по-малко от 15% и запазване на сумите за издръжка и капиталови разходи за ведомството поне на нивата от 2022 г.

Добавете Вашия коментар

TOP