Поклон пред безсмъртния подвиг на четата на Радон Тотев

13 Септември 2020 | 14:56
4 коментара
Култура

117 години ни делят от безсмъртния подвиг на четата на Радон Тодев – войводата, учителят и просветителят от Банско.

През м.септември 1903 г. 27 мъже полагат живота си в олтара на свободата на Отечеството. Приживе опяти, те отиват на сигурна смърт в Рила планина да защитят пътя на бежанците от опожарените селища в Разложко към свободна България.

В организираното от Община Банско, Дружество „Радон Тодев”-Банско и родолюбиви жители на селата Годлево и Бачево тържествено отбелязване на годишнината от саможертвата на патриотите от Илинденско-Преображенската епопея се включиха многобройни техни потомци.

Мнозина се изкачиха високо в планината – на Радоновата пусия, за да поднесат цветя на лобното място и гроба на Радоновата чета.

А в църквата „Света Богородица” в едноименната местност над с.Годлево, беше отслужена панахида за загиналите и беше даден курбан в тяхна памет.

Зам.кметът на община Банско Стойчо Баненски и председателят на Общинския съвет Димитър Русков припомниха с вълнуващи слова потресаващите събития и величавия подвиг на българския народ от Илинденско – Преображенското въстание през 1903 г.

Споменът за героите е запазен в народната памет и възпят в песни, които прозвучаха в полите на Рила в изпълнение на годлевци и бачевци.

Добавени коментари

Към "бурята": публикува:
14 Септември 2020 | 09:51
Тебе пък кой те духа,та се клатиш?! Ако си живяла в Банско трябва добре да си научила,че когато двама си ги мерят,не бива да си навираш гъзът между тях. Или ти точно това целиш?!
Аз съм бурята! публикува:
13 Септември 2020 | 22:27
Е СА ШАСЕМРЕОТСМЕХ! Ще получа плочки от СМЕХ, а и има голяма вероятност и да си разплета чорапите! Дрън-дрън, бля-бляяя! Сори, мутренски селяндурковци като бичето С.Б. не са ми интересни!
"Баба дружина питаше:" публикува:
13 Септември 2020 | 19:52
Дружина мила,сговорна, дека ми баби остана Георги млада войвода,млада войвода -старио кмет?Лани тука фтасуваше, фтасуваше,баби,големи обещания даваше. Как Кръста ще поднови,Кръста още плочата! Само на думи остана,сега при Цв.Цв.избега. Газът му щял да подмива,подмива още облизва в златни бидета,бидета още кенефи в своите палати!
Радонь публикува:
13 Септември 2020 | 15:20
Там нема еден от ВМРО В Банско таа организация е погубена А можеше да сме номер 1 сега Който се клане на Каракачене е така! Боклуци

Добавете Вашия коментар

TOP