Показват личните вещи на Ванга

15 Февруари 2018 | 13:11
0 коментара
Общество

От вилиците и лъжиците, през готварската печка и ножовете до якетата и роклите на пророчицата - всичко ще бъде извадено на показ в къщата й в Петрич. Това съобщи директорът на Историческия музей в града Сотир Иванов.

"Хората познават Ванга в по-старите й години, а е хубаво да я опознаят в житието и битието й и на по-млади години. И на 30 тя е имала същата сила и обаятелност, както на 40 и на 50. За нас е изключително важно да покажем предметите и дрехите, които е ползвала и съответно носила през годините. Именно чрез тях ние можем да усетим и видим духовната й чистота", споделя Иванов.

Всички предмети, аксесоари, домакински уреди, посуда, дрехи и обувки, които петричката пророчица е използвала вкъщи, трябва да останат непокътнати и напълно автентични. Затова и решението е всички те да бъдат изложени зад стъклени витрини, част от които вече са оборудвани със специално LED осветление. Това се налага, тъй като къщата е едва 60 кв.м. и вътре тя не е осветена достатъчно.

"Запазили сме нейната естетика и хармония в съчетаването на дрехите. Например една от любимите й сини рокли от кадифе в съчетание с ефирен шал и подходящи обувки", разказва още Сотир Иванов.

На 5 май се навършват 10 години от откриването на къщата музей "Ванга" и всички дейности са свързани с предстоящия юбилей. Предстои освежаване и на втория етаж на дома, който е наречен "белия салон". Там пророчицата е посрещала близките си и видни личности по онова време.

"Има цели 8 книги с впечатления от посетители, разказали за чудодейни изцеления и спомени от срещите си с пророчицата. В къщата всички могат да видят снимки и документи, които проследяват живота й", споделя шефът на Историческия музей в Петрич пред вестника.

Кръглата годишнина домът музей ще посрещне и с чисто нова външна тоалетна. След 8-годишно чакане най-накрая Общинският съвет отпусна 5000 лв., с които да се вдигне така нужната постройка.

"На година минават по около 15 000 туристи в дома. Има вътрешна тоалетна, която отваряме само когато се налага спешно, но искаме да я съхраним автентична, а при толкова много хора няма как да стане. Затова е хубаво, че най-накрая ще имаме хубава тоалетна", доволен е Сотир Иванов.

Добавете Вашия коментар

TOP