Пожарът навлезе в Риломанастирската гора, военният вертолет се счупи

24 Юли 2015 | 14:36
0 коментара
Общество
Пожарът навлезе в Риломанастирската гора, военният вертолет се счупи

Пожарът над Рилския манастир продължава да бушува, навлезе в Рило-манастирската гора, а хеликоптерът, който направи две облитания и изсипване на две кофи вода, се повреди, съобщава БГНЕС.

Към 13.15 часа пожарът излезе на ръба на билото, спускащо се от връх Баучер към Рилския манастир. При преминаването на билото огънят навлезе в Рило-манастирската гора, изгоряха няколко бора, намиращи се по склона между ръба на билото и река Друшлявица.

Служители на „Национален парк Рила”и пожарникари от РСПБЗН – гр. Рила участват в гасенето на пожара в Резерват Риломанастирска гора”, съобщават от пресцентъра на НП-Рила.

На територията на резерват „Риломанастирска гора” под Додов връх гори пожар. На 23 юли около 23 ч. е получен сигнал на дежурния телефон на Дирекцията на „Национален парк Рила“. Директорът на парка е привел незабавно в изпълнение оперативния план за противопожарна дейност на Д „НП Рила“, като са уведомени ГДПБЗН - София и МОСВ.

Експертната оценка, направена от служителите на дирекцията на парка е, че обхванатата от пожара територия е с надморска височина 2000-2100 метра, на трудно достъпен терен, с наклон от 45 градуса и е разпространен на площ от 5 хектара.

Засегната от пожара е високопланинска растителност и единични дъврета от бял бор и смърч с локалитет в отдели „19“ и „20“, между местността „Калугерски дол“ и до изворите на река Друшлявица.

Около 30 служители на Дирекция „Национален парк Рила”, Дирекция на Природен парк Рилски манастир и пожарникари от РСПБЗН – гр. Рила участват в гасенето и ограничаването на пожара.

Добавете Вашия коментар

TOP