Пожарите през 2018 г. на територията на ЮЗДП два пъти по - малко

20 Декември 2018 | 13:17
0 коментара
Общество

Превенцията срещу пожарите води до тяхното намаляване. Това заявиха от ръководството на Югозападното държавно предприятие.

На територията му са възникнали от началото на тази година 70 пожара, опожарените площи са 1420 декара, като върхов пожар е вилнял единствено върху площ от 40 декара.

Унищожени са 619 декара иглолистни насаждения, 298 декара – широколистни, 106 декара – смесена, 397 декара незалесени площи.

За сравнение през 2017 година пожарите са 148, опожарените площи са 13 пъти повече - 19 802 декара, а върхов пожар е съсипал 7728 декара.

„Основната причина за възникване на горските пожари си остава човешката небрежност при палене на стърнища. Трябва да се отчете недостатъчната екологична култура на населението. Борави се с открит огън, без да се спазват правилата за пожарна безопасност. Трансграничните пожари пък са заради недобре поддържаната гранична бразда”, коментира директорът на ЮЗДП – инж. Дамян Дамянов. Той уточни, че вече са осигурени 35 противопожарни автомобила за горските стопанства, служителите са добре обучени, знаят как да реагират при пожари. Изграденият оперативен център за видеонаблюдение на критичните точки в горите също е много полезен за бързата реакция при възникването на огнени инциденти.

Добавете Вашия коментар

TOP