Пожар на тревна площ до Трафопост в Струмско вдигна на крак огнеборците в Благоевград

26 Юни 2016 | 16:22
1 коментара
Политика
Пожар на тревна площ до Трафопост в Струмско вдигна на крак огнеборците в Благоевград

Пожар на тревна площ до Трафопост в Струмско вдигна на крак огнеборците в Благоевград, съобщава репортер на Pirinsko.com.

Сигналът за пожара е подаден на тел.112 около 14:45 часа. Огънят е погасен от екип на РСПБЗН-Благоевград.

Според очевидци, пожарът е предизвикан от две момичета, които най-вероятно пушили цигари. Огънят обхванал тревните площи между блоковото пространство на ул. Струмско- център на областния град, където непосредствено има два Трафопоста. За щастие на близо имало работници, които правят изолация на блоковете, и след като видели пушека, веднага слезли от скелето и започнали да гасят пожара с подръчни материали.

ВНИМАНИЕ!

Пожарите нанасят сериозни щети на околната среда. Сухото време, изсъхналата растителност и вятърът са фактори, които бързо усложняват пожарната обстановка. Статистика показва, че 99% от горските пожари са причиняват от човешка небрежност. Това съобщават от Областна дирекция на МВР – Благоевград.

За да опазим зеленото богатство на страната, стриктно трябва да спазваме правилата за пожарна безопасност:

Не е допустимо изхвърлянето на неизгасени кибритени клечки и фасове в горима и леснозапалима сред. Всички моторни превозни средства, които навлизат в горите, трябва да са технически изправни, с изпускателна уредба, недопускаща отделянето или изхвърлянето на искри.

Не трябва да се пали огън в гората, освен на специално обезопасените и обозначени за това места. (Преди да запалите огън, се уверете, че имате достатъчни количества вода или други подръчни средства за загасяването му при поява на вятър и при напускане на мястото. Подгответе си тупалки - (предварително) от гума или (на място) от зелени клони, с които да действате в случай на пожар).

Не бива да се изхвърлят стъклени бутилки - дефекти по тях могат да имат ефекта на лупа, което да доведе до запалване на сухи треви и растителни остатъци. Абсолютно е забранено паленето на суха растителност, клони и отпадъци в горските територии и в близост до тях.

Недопустимо е паленето на огън при наличие на силен вятър - той е в състояние да разнесе искри и горящи частици на големи разстояния, без да имате възможност за навременна и адекватна реакция. Разчистването на сухи клони и отпадъци в горски участъци трябва да става чрез извозването им на определените за това места. Забранено е унищожаването им на място чрез изгаряне. За недопускане на самозапалване прясното сено е необходимо да се складира на купи само след като изсъхне напълно.

За да се предотвратят пожари, предизвикани от късо съединение на далекопроводите, под тях трябва да се оформят просеки в горите, които да се поддържат свободни и чисти от суха растителност. Абсолютно е забранено паленето на стърнищата.Собствениците на гори трябва да знаят, че са задължени да спазват и изпълняват всички лесоустройствени мероприятия, които са предвидени в нормативната уредба по отношение стопанисването на горите.

Какво да правим, ако попаднем в горски пожар: Ако забележите признаци на пожар в гората (дим, мирис на изгоряло и пламъци), е необходимо бързо да оцените обстановката - да се ориентирате за мястото на възникване на пожара, фронта и посоката на придвижване на горенето и скоростта на разпространение. 

При опасност от бързо усложняване на обстановката трябва да потърсите безопасен път да напуснете района на пожара в посока обратна на вятъра или покрай езера, реки и потоци. След като избегнете първоначалната опасност, по най- бързия начин трябва да подадете съобщение за забелязания от вас пожар на тел. 112, в близка хижа или туристически пункт, в местното лесничейство или в кметството на населеното място.

 

Ако имате информация за хора, пребиваващи в близост до огнището на запалване, от вашето навременно и точно съобщение зависи техният живот. Ако запалването е в начална фаза, може да го потушите с пръст, пясък и тупалки от зелени клони. Важно е да предпазите дрехите си от запалване, особено ако са от изкуствена материя, и задължително да защитите дихателните си пътища с мокри кърпи или други лични предпазни средства.

 

Ако забележите горски пожар, незабавно подайте съобщение. Вашата съобразителност може да предотврати големи щети.

 

Пожар на тревна площ до Трафопост в Струмско вдигна на крак огнеборците в Благоевград
Пожар на тревна площ до Трафопост в Струмско вдигна на крак огнеборците в Благоевград

Добавени коментари

Кольо публикува:
26 Юни 2016 | 20:36
Я, Дебелакова пак гледа от прозорецо!!!

Добавете Вашия коментар

TOP