Поетът Борислав Владиков представя творчеството си в Симитли

13 Ноември 2017 | 15:57
0 коментара
Култура
Поетът Борислав Владиков ще представи творчеството си в Симитли.
 
Силно свързан с град Симитли Владиков, ще представи пред публиката на Симитли и любителите на литературата своите книги. Връзката му със Симитли се затвърждава в периода 1959- 1962-ра година, когато е преподавател по Български език и литература в гимназията в града.
 
Тук той среща много добри колеги и приятели, които и до днес уважава и обича безрезервно. Именно поради тези причини, той решава да представи цялото си творчество на поетична вечер в Симитли. Представянето ще се състои на 16-ти ноември (четвъртък) от 16:30 часа в Читалище „Св. Климент Охридски“ в Симитли.
 
Борислав Владиков е роден на 2 май, 1934 г.  в с. Хърсово, община Сандански. Две години учи в Петричката гимназия „П. К. Яворов”. Завършва средно педагогическо образование в Благоевград.
 
От 1952 до 1956 г. е студент в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Шест години е преподавател по български език и литература в гимназиите на с. Катунци и гр. Симитли. Една година работи като възпитател в Дом за сираци.
 
За кратко преминава през Бивша солунска гимназия – Благоевград, след което е назначен за окръжен училищен инспектор по български език и литература.
Няколко години е сътрудник, редактор и зав. културната редакция на в. „Пиринско дело”, след което преминава на работа в Радио Благоевград като негов зам. главен редактор и две години изпълняващ длъжността гл. редактор.
 
При създаването на алманах „Струма”- 1982 г.  е негов отговорен секретар, по същото време е избран за председател на Дружеството на писателите от Пиринския край. През 1984 г. е назначен за директор и худ. ръководител на ДТ „Н. Вапцаров” – Благоевград. През седемте театрални сезона на сцената са реализирани едни от най-добрите постановки на колектива.
 
Преди да бъде пенсиониран, остава безработен. За кратко работи на хонорар в първия частен „Нов пирински вестник”,  и за още по-кратко време става гл. редактор  на частния вестник  „Югозападни вести”. Откъдето е освободен по политически причини.
 
След 1991 г. в продължение на десет години изкарва прехраната си със земеделие. Този период от живота му има съществено значение за неговото поетично и есеистично-публицистично творчество.
 
Носител е на ордените „Кирил и Методий” –  I  и  II степен. Почетен гражданин е на гр. Мелник и гр. Благоевград.
 
Участва със свои стихове, очерци, есета и публицистични статии в много сборници, антологии, алманаси и в програмите на Радио Благоевград и Националното радио. Автор е на драматизация на тетралогията на Д. Талев с надслов „Гласовете ви чувам.”

Добавете Вашия коментар

TOP