Почти двойно поскъпване на имотите в Банско

05 Март 2023 | 15:54
0 коментара
Бизнес
Почти двойно поскъпване на имотите в Банско

Почти двойно са поскъпнали имотите в Банско за по-малко от две години. Двустайните апартаменти до лифта струват между 50 и 60 хиляди евро. Къщите вървят от 100 хиляди евро нагоре. Интерес има и от българи и от чужденци, но заради силно повишените цени местните брокери отчитат застой в продажбите.

Със засиленото търсене на имоти в Банско по време на пандемията, започнаха да растат и цените им. Ако двустаен апартамент в района на лифта преди година и половина струваше 28 хиляди евро, сега цената е двойна.

"От 600 до 1 000 евро на кв. м. - това са цените към момента в зависимост от това къде се намира комплекса, в каква сграда е, какво изложение. Наблюдава се липса на тристайни апартаменти, апартаменти с две спални в добре поддържани жилищни сгради на нормални цени. Такива апартаменти много трудно се появяват на пазара и те държат по-висока цена", обясни Албена Гердова, мениджър продажби в агенция за недвижими имоти.

Ваканционен апартамент в най-добрия ни ски курорт обмислят да закупят Добрин Дончев и съпругата му. Харесали са студио в модерен комплекс близо до ски лифта. Цената му е 53 хиляди евро.

"Инвестиция в имота винаги си остава доста рентабилно. Бих си купил жилище в Банско. Мисля, че е много добра дестинация. Много е хубаво, много гостоприемно и хората са много мили", казва Добрин Дончев.

-0:06

Българи, англичани, израелци, сърби, македонци, румънци, също и доста украинци са се сдобили с апартаменти в Банско през миналата година. В момента обаче, местните брокери отчитат лек застой в продажбите.

"Купувачите явно изчакват да видят какво ще се случи с пазара, тъй като в момента хората решават да продават и обявяват цени, които в момента са нереални", казва още Албена Гердова, мениджър продажби в агенция за недвижими имоти.

Ще продължат ли да растат цените на имотите в Банско трудно може да се прогнозира, обясняват брокери. При бума на строителството през 2006 година например, имотите в курорта достигаха до 1 400 евро на квадрат, после, само за няколко месеца, цената падна 3-4 пъти, предаде БНТ.

Добавете Вашия коментар

TOP