Почитаме Свети апостол Матей

16 Ноември 2016 | 11:37
0 коментара
Култура
Почитаме Свети апостол Матей

На 16 ноември се чества Свети апостол Матей. Той е един от дванадесетте апостоли, които следвали Спасителя.

Роден е в Капернаум, наричан го още Левий. Бил митар- събирал данъците на хората. На брега на Тивериадското езеро край града Христос призовал Матей да върви след него и той го последвал.

Автор e на първото от четирите Евангелия- Евангелие на Матей. Осем-девет години след Възкресението на Спасителя той описва земния живот и делата на Иисус Христос. Проповядвал в Мизия, Малта и Етиопия.

Едно предание разказва, че веднъж Матей отишъл при особено див народ с лоши нрави и обичаи. Там му се явил Господ, дал му жезъл и му заповядал да го забие в земята, като обещал, че от него ще се родят плодове и ще протече чуден извор. Апостолът събрал всички жителипосадил жезъла и той действително цъфнал. Пред очите на изумения народ се покрил с чудни плодове, а от корена му бликнал бистър извор. Хората веднага се втурнали към това дърво, пили вода и приемали св. Кръщение. След което излизали духовно преродени.

Животът на Свети Матей приключил мъченически. Когато искали да го вземат, за да го подложат на мъчение, лицето му поразило гонителите с чудесна светлина. Те ослепели, но той с молитва им възвърнал зрението. А щом бил хвърлен в огъня, пламъкът не се докоснал до него. Когато накрай си отишъл от земния свят, мъчителите с ужас и изумление изповядали Божията сила, изказали почит към светите му мощи и станали ревностни християни.

Всички с името Матей празнуват днес!/КМЕТА.БГ

Добавете Вашия коментар

TOP