Почина Михаил Горбачов

31 Август 2022 | 07:21
0 коментара
Общество
Почина Михаил Горбачов

Бившият съветски лидер Михаил Горбачов почина на деветдесет и една годишна възраст, предава Би Би Си.

Горбачов, който пое управлението през 1985 г., е най-известен с отварянето на СССР и със сближаването със Запада, но той не успя да предотврати колапса на страната си през 1991 г.

Много руснаци обвиняват него и неговата реформаторска политика за разпада на СССР.

От болницата, в която е починал, съобщиха, че е страдал от продължителна и тежка болест.

Руският президент Владимир Путин изрази най-дълбоките си съболезнования за смъртта на Горбачов, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред информационна агенция Интерфакс.

Горбачов става генерален секретар на Съветската комунистическа партия и де факто лидер на СССР на 54-годишна възраст. По това време той е най-младият член на управляващия съвет, известен като Политбюро и е възприеман като глътка свеж въздух след няколко застаряващи лидери.

Неговата политика на гласност и откритост позволи на хората да критикуват правителството по начин, който преди това бе немислим. Но също така отприщи националистически настроения в много региони на страната, което в крайна сметка доведе до нейния колапс.

В международен план Горбачов постигна споразумения за контрол на оръжията със САЩ и отказа да се намеси, когато източноевропейските нации се надигнаха срещу своите комунистически управници.

Той е смятан на Запад за архитект на реформите създали условията за края на Студената война.

Горбачов е удостоен с Нобелова награда за мир през 1990 г. "за водещата роля, която изигра в радикалните промени в отношенията Изток-Запад".

Михаил Горбачов ще бъде погребан на Новодевичиевото гробище в Москва, в родовия парцел, до съпругата си Раиса, съобщи близък на семейството.

 

Добавете Вашия коментар

TOP