Почина актрисата Джина Лолобриджида

16 Януари 2023 | 15:20
0 коментара
Общество
Почина актрисата Джина Лолобриджида

Италианската актриса Джина Лолобриджида почина на 95 години, съобщи агенция ANSA.

Звездата на една от легендите на италианското – и европейското – кино изгря през 50-те години. По-късно се оттегли от света на филмите, стана скулптор и фотограф.

Родената като Луиджа Лолобриджида в Субиако, Централна Италия, актриса израства в заможно семейство, което обаче губи цялото си богатство във Втората световна война. Едва на 20 години, през 1947-а, се мести в Рим, където започва да учи изящтни изкуства със спитендия. Разказва в биографията на официалната си страница, че семейството ѝ живеело в една мъничка стая и се хранело с каквото можело.

Записването в Академията за изящни изкуства в италианската столица обаче е преди да бъде забелязана в конкурс за красота от италианския режисьор Виторио де Сика. След това започва стремглава кариера, която е превръща в една от най-известните актриси в Европа през 50-те и 60-те години.

Наричана от някои музата на европейското кино, в средата на века тя подписва договор с американския магнат и продуцент Хауърд Хюз за седем години, но се оттегля от него, за да прекарва повече време в Европа. До смъртта си тя бе и сред последните живи звезди на златната ера на холивудското кино.

Снима се в близо 60 филма, но с годините започва да се оттегля от киното. През 70-те успява да си издейства среща и интервю с Фидел Кастро. През 2022 г. се кандидатира за Сената от името на евроскептична партия.

Добавете Вашия коментар

TOP