Почетоха Св. Стилиян Пафлагонийски Детепазител в храм „Рождество Богородично” в Симитли

26 Ноември 2020 | 13:54
1 коментара
Култура

Празник е!

26 ноември – денят, в който светата Православна Църква чества паметта на Св. Стилиян Пафлагонийски Детепазител. Ден, в който традиционно жителите на община Симитли посещават храма в града, за да почетат празника, за да запалят свещ, за да се помолят.

Днес отец Велизар отслужи св. Литургия в храм „Рождество Богородично” – град Симитли.

На деня, в който почитаме паметта на свети Стилиян, параклисът до храма в града, наречен на светеца, който е закрилник на Симитли, приюти десетки миряни. Още рано сутринта вярващите започнаха да идват, за да се помолят в храма. Кметът на община Симитли Апостол Апостолов, хора от общинска администрация, майки с деца, жители на общината запалиха свещ за здраве.

На 26 ноември Православната църквата почита паметта на свети Стилиан Пафлагонийски, наречен още Детепазител, защото се възприема като закрилник на бебетата и малките деца. Според неговите жития свети Стилиян е родом от Пафлагония (Мала Азия). Живял е в края на IV и началото на V век. Бил е чудотворен лечител на децата, заради което има прозвището „Детепазител". На иконите най-често се изобразява как с дясната си ръка извършва "благославящ" жест, държи патерица, сочи дете или държи в лявата си ръка пеленаче.

Почита се особено много като покровител на кърмачетата. Според народната вяра през целия ден не се работи нищо вкъщи, за да не боледуват децата. Жените месят и раздават питки и варена царевица за здраве на децата. На този ден имен ден празнуват всички, които носят името Стилиан - означава - стълб, Стилияна, Щилиян , Щилияна, Щерян, Щеряна.

Добавени коментари

Чобанци публикува:
26 Ноември 2020 | 23:26
Ох кога комунисти безбожни , с много грехове тръгнаха по черквите...и то без маска???. И един тон свещи да купи няма да се опростят греховете , който имат.

Добавете Вашия коментар

TOP