По стар стил Брежани почете св. Илия в м. Присадна

02 Август 2023 | 17:50
0 коментара
Общество
Благоевград
По стар стил Брежани почете св. Илия в м. Присадна

Постен курбан споделиха миряните, почели св. Илия по стар стил в едноименния храм, стопанисван и обгрижван от Йордан Серафимов и неговото семейство.

Към мирянието от община Симитли се присъединиха гостите от читалището на село Шипочане, община Самоков, както и председателят на Общински съвет Симитли Вилимир Александров.

На гостите направи впечатление красивото и свято място, където ликът на Светеца ясно се вижда на скален масив в дъбова горичка в местността „Присадна” и къдете тече лековито аязмо.
 
Съборът се организира от 2007 година от   Йордан Серафимов, когато брат му Живко загива при трагичния инцидент в мината в Ораново.

В съня на Йордан неземна сила му посочила мястото, на което в скален масив ясно е очертан образа на Свети Илия. Запомнил, че е край вековно дряново дърво. Баба му, 87-годишната Елена Ангелова му посочила мястото. Недалеч край дрена, видял лика на Светеца. Маркирал мястото с малък параклис, точно до скалата, от която „гледа” Св. Илия и оттогава до днес Йордан Серафимов организира литургия и курбан - да помага св. Илия.












Добавете Вашия коментар

TOP