По надписът ще го познаете петричкото село Самуилово, като в Холивуд

30 Септември 2017 | 00:44
2 коментара
Общество

По надписът ще го познаете...петричкото село Самуилово. Съвсем скоро населеното място ще има огромен надпис, който ще напомня на този в Холивуд. За тази идея разговаряме с кмета на населеното място Кирил Стоянов, който е управник вече трети пореден мандат. 

- Г-н Стоянов, скоро с. Самуилово ще има надпис като Холивуд. Защо?

- Тук не става въпрос за някаква грандомания. Не сме преследвали ефекта на надписа в прочутия квартал на Лос Анджелис. Ние нямаме претенциите да сме център на киноиндустрията, а на спорта и туризма. Идеята за изписването на името на населеното място с огромни букви е моя и на общинския съветник Георги Стоилков, който е от Самуилово. В момента върви кампания по набирането на необходимите финансови средства. Ще са нужни 3500 лева, за да се превърне идеята за мащабния надпис в реалност. Пари даряват не само местните жители, но и много другоселци. За кратко време са събрани 2500 лева. Съвсем скоро цялата сума ще е налице и ще започне изпълнението на проекта. Всяка една буква от името „Самуилово” ще е с височина един метър и ще е широка 70 сантиметра. Общата дължина на надписа ще е 15 метра. Всяка буква ще е поставена върху отделен фундамент. Материалът за изработката е от алуминий. Отпред ще има и плесиглас, тъй като надписът ще е светещ през тъмната част на денонощието. Така гостите ще са наясно, че има какво да видят в Самулиово. Големите букви не са празна реклама.

- Казахте, че населеното място се превръща в спортен център. Какви спортни събития подготвяте в близко време?

- Предстои приятелски мач между ветерани и настоящи играчи на столичния гранд „Левски” и нашия аматьорски футболен клуб „Калабак”, с който ще отпразнуваме 11 години от възстановяването на дейността на отбора ни. Миналата година двата тима също играха един срещу друг и направиха невероятно шоу за зрителите. Цялото село вече се стяга за атрактивното събитие, което ще е на 7 октомври. Боядисват се скамейките, полива се и се коси тревата, чисти се районът около стадиона. Тук има много привърженици на „сините”. Надяваме се, че ще дойдат някои от звездите на „Левски” – Обертан, Прохазка, Жорди Гомес, тъй като няма мачове в Първа лига във въпросния уикенд. За организацията ни помага и Националният клуб на привържениците на столичния клуб. Поканили сме и ветерани на столиччния клуб от близкото и по-далечното минало. Целта е да направим шоу за публиката, а не да гоним резултат в мача и да се доказваме, знаем си мястото на футболната карта на България. Ще има и турнир за младите надежди на „Левски”-София, „Беласица”-Петрич, „Подгорец-село Коларово и нашите юноши. Стадионът в Самуилово е сред най-добре поддържаните в целия регион.


Чакаме зрители не само от община Петрич, но и от София, Сандански, Петрич, Благоевград, Гоце Делчев.

- Само седмица след футболните емоции сте домакини на престижно състезание по мотокрос. Гости от колко страни ще посрещнете?

- Международно участие ще има на кръга от традиционния шампионат на България по мотокрос. Атрактивната надпревара ще се проведе на 15 октомври на пистата край село Самуилово. Свободните тренировки и квалификациите ще са на 13 и 14 октомври. Конкуренция на нашите мотористи ще правят състезатели от Дания, Гърция Кипър, Полша, Румъния, Македония и Русия. Преди година 9 състезатели, механик, мениджър и треньор от Дания тренираха тук и харесаха трасето. Ще дойде и председателят на мотоклуба в Копенхаген – Майкъл Хоуман. Пистата край Самуилово е перфектна, има и дистанция за скорост, и елементи за адреналин и атракция. Това е най-дългото трасе в България – 2200 метра. В същото време е и най-добре подготвената в момента в Югозападна България. Всеки месец се подравнява, а това струва 2000 лева. За финансирането на дейностите по поддръжката на пистата помагат частни спонсори и община Петрич. Обновихме трасето направихме някои нови елементи за провеждането на престижното състезание с международно участие.

- Как задържате младите семейства в Самуилово?

- Най-вече с развитие на селото ни, няма друг начин. Стараем се да предоставим възможност на децата и младежите да тренират различни спортове – футбол, мотокрос, борба. Тук е най-добрата зала по борба в община Петрич. Сега проектираме ремонт на изградената през далечната 1979 година спортна площадка. Ще я направим истинско бижу – ще се тренира футбол, волейбол, баскетбол, тенис на нея. Ще монтираме и енергоспестяващо осветление.

- Увеличават ли се туристите, които посещават селището?

- Да, това е факт. Крй селото ни има два язовира, които са идеално място за спортен риболов, за каране на кану. Едни от най-красивите водопади – Каменишки, също са над селището. През населеното място е пътят за най-високия връх в планина Беласица – Радомир /2029 метра/.

- Грижите ли се за охраната на селото, жителите и гостите му от набезите на крадци?

- Млади мъже от Самуилово дебнат за крадци, всичко е на доброволни начала. Вече нямаме работници по временната заетост, които да ни помагат. Така наречената „Кметска гвардия” е сформирана по моя идея. Основната й задача е опазването на сигурността, имуществото, здравето и живота на местните хора. Преди 3 години реших да не чакаме неволята и да вървим след събитията, а да си помогнем сами. Да не гоним апашите, след като вече са направили белята, а да действаме превантивно. Нямаме регистрирана нито една взломна кражба, не сме позволили погазване на закона в селището.

Селището е на кръстопът, то е първото от осемте села в Подгорието и затова през него минава целият трафик от автомобили. Ежедневно тук идват най-различни амбулантни търговци. И всички минават фейсконтрол. Моята задача е да гарантирам сигурността на съселяните си. Затова искам да знам и познавам всеки търговец, който влиза тук - името му, как изглежда, какъв е адресът му, с какъв автомобил е.

- Стимулирате и раждаемостта в селото. Колко пари ще похарчите от джоба си тази година?

- От януари до края на тази година бебетата ще станат 12. Сметката е ясна – това ще ми струва 1200 лева. На бебе давам по 100 лева – при раждането 50 лева и още 50 лева за първия рожден ден. Радващо е, че освен моето има още две семейства с три деца. За трето дете дарявам 200 лева. През 2007 година, когато бях избран за кмет, жителите бяха 890. Сега са почти 1000. Правя и новогодишни календари с новородените през сответната година, които подарявам на семействата им. Всичко финансирам сам. Парите ги давам от сърце, защото няма по-голямо богатство от децата.Кмета.бг

Добавени коментари

Petar Demerdjiev публикува:
02 Октомври 2017 | 14:11
Po portreta nad glavata mu shte go poznaete!
Petar Demerdjiev публикува:
02 Октомври 2017 | 14:08
Az ne moga da poviarvam, 4e nikoi ne go pita toia tikvenik, zashto nad glavata mu ne visi kartina s Tzar Samuil, a snimkata na edin polu-gramoten shop! Sramota!

Добавете Вашия коментар

TOP