По инициатива на кмета Николай Георгиев! Откриват мемориална плоча на Стефан Карчев

11 Септември 2018 | 13:57
0 коментара
Общество

По инициатива на кмета на община Кресна Николай Георгиев и в присъствието на кмета на община Септември, Марин Рачев, кмета на Ветрен Радослав Лютаков и граждани от в гр.Ветрен ще бъде открита мемориална плоча на къщата на големия син на Кресна, Стефан Георгиев Карчев. 

Плочата е дарение от община Кресна.

Събитието ще започне точно в 11:00 часа на 13 септември, информират от общинската администрация в града.

На 13.09.2018 г., мемориална плоча от черен мрамор с лика на Стефан Карчев ще бъде поставена на фасадата на неговата къща в гр.Ветрен, община Септември, за да напомня во веки за признанието и синовната обич на кресненци към техния велик съгражданин. 

Стефан Георгиев Карчев (1859 - 1956) е роден в Кресна (сега с.Стара Кресна) и израства като будно и ученолюбиво дете, което гори за наука и просвещение. Жаден за знание, той ще премине през училищата в Мелнишка кааза и ще стигне до Солунската българска мъжка гимназия. Едва 16 годишен ще се завърне в родната Кресна, за да поеме щафетата от Спас Харизанов и да започне да преподава. 

Стефан е първият учител в Кресна, родом от Кресна ! Той ще започне с 12 деца през 1875 г, а до 1878 г. вече ще обучава 25. 

 

 

Добавете Вашия коментар

TOP