По инициатива на кмета на Община Белица на 20 февруари 2016г. след дълго прекъсване се възражда „Зимен празник-Белица-Семково-2016”

15 Февруари 2016 | 15:56
0 коментара
Общество
По инициатива на кмета на Община Белица на 20 февруари 2016г. след дълго прекъсване се възражда  Зимен празник-Белица-Семково-2016”

По инициатива на кмета на Община Белица на 20 февруари 2016г. след дълго прекъсване се възражда  „Зимен празник-Белица-Семково-2016”

Европейските ценности, които България реално притежава, трябва още по-активно да се популяризират въз основа на принципите на Международната харта за  туризъм, според която местният и международният туризъм са сред най-активните средства за международен  обмен. Именно чрез реализиране на ефективна комуникационна политика държавата и  бизнеса  трябва да се обединят около посланието, че посредник в това общуване се явява  туризмът, който печели добър имидж и генерира печалби .Воден от посочените ценности , кметът  на Община Белица Радослав Ревански Ви кани на 20.02.2016г. в курорта „Семково” да съпреживеете и отразите в публичното пространство „Зимен празник-Белица-Семково-2016.Покани са изпратени до Президента и Вицепрезидента на Република България, Министър Председателя и Правителството на РБ, Народните представители от всички парламентарно представени политически партии от област Благоевград, Областен управител на Област Благоевград, Ректори и преподаватели в УАСГ и Технически университет София, представители на туристическия бранш  и местния бизнес.

Програмата на събитието включва :

20.02.2016 г.

Начало  – 11.00 ч. – 11.30 ч.

Официално откриване от Кмета на Община Белица-централна сцена х-л „Бор”

Културно – развлекателна програма с участието на :

  • Янко Неделчев – ПАЙНЕР -  ЕООД
  • Фолклорен ансамбъл  при КИЦ „РОМАНСА” Република Македония, Македонска Каменица
  • Фолклорен ансамбъл – Белица и солисти Камелия Калчева и Софи Георгиева
  • Фолклорна група с. Бабяк и солист Емилия Мечкарска, Община Белица
  • Фолклорна група с. Горно Краище , Община Белица
  • Танцова формация „Ритъм Де Жаву” – Белица
  • Детски фолклорен ансамбъл – Белица
  •  

Спортни състезания :

Начало : - 10.00 ч.

  • Ски слалом  – за възрастни писта „Еделвайс”, за деца писта ”Аскер”
  • Шах турнир –  Почивна база УАСГ
  • Бридж-белот турнир - Почивна база на Технически университет
  • Тенис на маса – Почивна база на УАСГ
  • Футбол на малки вратички- терен в близост до централна сцена
  • Дърпане на въже – терен пред централна сцена
  • Скачане с чували - терен пред централна сцена

 

НЕКА ВСИЧКИ ЗАЕДНО ДА ВЪЗРОДИМ „ЗИМЕН ПРАЗНИК-БЕЛИЦА-СЕМКОВО-2016”

Къде се намира Семково ?

Планинският курорт Семково се намира в местността Семкови поляни, Югозападна Рила, Ковачки дял, на 1550–1600 м н.в. Над Семково се извисяват някои от най-високите върхове в тази част на Рила – вр. Черна поляна (Карааланица, 2716 м), вр. Скалец (Реджепица, 2678 м), Ангелов връх (2643 м) и вр. Пъстри слап (Аладжа слап, 2683 м. Курортът е разположен на 17 км северно от гр. Белица. До него се стига по живописен планински път, лъкатушещ покрай Беличка река, минаващ край водопади „Казаните” и местността "Стеници", известна със своите скални образувания и легендата за Бела Ица. Курортът  представлява комплекс от сгради – хижа, почивни станции, хо­тели, вилни селища, ски писти, заведения за обществено хранене и др., разположени на огромна поляна с южно изложе­ние. Обграден е отвсякъде със смърчови и бо­рови гори, зад които от три стра­ни се издигат високите върхове на Източна, Средна и Югозападна Рила. На север се намират няколко циркусни езерни групи и величествените върхове на Рила, оглеждащи се в тях.

 «Семково» е  един от най - старите зимни курорти в България. Разполага с добра инфраструктура за ски спорт, особено подходяща за начинаещи. През лятото е възможен и преход от Семково до Центъра за реадаптация на танцуващи мечки. Освен невероятната природа на територията на Община Белица има изградена инфраструктура и маркирани и немаркирани туристически маршрути, които свързват планинския курорт Семково, Парка за танцуващи мечки и град Белица с забележителностите около тях. По силата на Разпореждане на МС/29.07.1954 г. «Семково» е обявено за курортна гора. С приемането на първия градоустройствен план през 1960 г. то придобива статут на селищно образование - Заповед №363/19.04.1960 г. Със заповед № 2620 на МНЗ от 1963 г. КК Семково е обявен за курорт с местно значение. През 1978 г. с Решение № 239/30.12.1/1978 г. Семково е обявен за курорт с национално значение.

Курорт Семково е разположен в южните склонове на Рила на надморска височина/Н 1560-1730 м, върху територия с обща площ 115 ха, която включва трите съставящи курорта поляни-долна, средна и горна.

Транспортната достъпност до курорта се осъществява чрез четвъртокласен асфалтиран път, чиито технически параметри и състояние са незадоволителни. Изграденият към резервата за танцуващи мечки асфалтиран четвъртокласен път се свързва със Семково посредством съществуващ горски път.

Съществуващото наличие на легла е 1286 легла в хотели, почивни станции, вилни селища, хижи и частни къщи. Частните вили и бунгала са около 60 с около 120 легла, които са включени в общата сума от легла в курорта.

Съоръженията за зимни спортове са представени от 7 ски-писти с обща дължина 3150 м. Ски-пистите се обслужват от 8 влека с капацитет 350-400 скиори/час. По-голямата част от ски-пистите са извън територията на курорта и се стопанисват от Техническия университет и Университета по архитектура и геодезия –София  по договор с Държавно лесничейство, поделение на ДГФ, и отстъпени права за ползване.

По инициатива на кмета на Община Белица на 20 февруари 2016г. след дълго прекъсване се възражда  Зимен празник-Белица-Семково-2016”

Добавете Вашия коментар

TOP