По европроекти: Обновяват пет манастира и осем църкви, пътят до старият манастир в Белица сред тях

03 Януари 2020 | 18:47
0 коментара
Бизнес

Пет манастира и осем църкви в страната ще бъдат обновени със средства по европроекти. Става дума за Бачковската, Троянската, Кремиковската, Килифаревската и Плаковската обител, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Освен реставрационните работи на стенописите, ремонтните работи на сградите и облагородяване на околното пространство, в духовните средища ще бъдат изградени манастирски работилници и туристически атракции за привличане на повече посетители.

Вторият по големина, Бачковският манастир, кандидатства за европейско финансиране с проект за поклоннически дестинации за малко повече от 1,2 млн. лв. по Оперативна програма „Региони в растеж“.

Троянският манастир „Успение Богородично“ също кандидатства за реставрационни дейности и поклонничества.

Килифаревският манастир иска да прави ремонт и реставрация, но и да изгради нова магерница конферентна зала, паркинг, туристическа пътека до стария манастир и мост на река Белица също с европейски средства.

Още една от българските светини ще има шанс да върне блясъка и славата си, благодарение на проект по европрограмата. Плаковският манастир „Св. пророк Илия“ край Велико Търново има нужда от средствата за основен ремонт и реконструкция на манастирските сгради и централния храм. Проектът предвижда основни реставрационно-консервационни дейности и изграждане на туристически атракции. Заданието в момента се съгласува с Министерството на културата, тъй като манастирът е национален паметник.

В края на месец ноември беше подписан договор за ремонт на Кремиковския манастир по проекта на Столична община „Кремиковски манастир – духовният център на Софийската Света гора“. В обителта ще бъдат инвестирани малко над 9,5 млн. лв. Предвижда се реставрация на стенописите, ремонт на покрива и дренажа на средновековната църква „Свети Георги“ в манастира и да бъдат запазени и представени археологическите разкопки в района.

За европари кандидатстват още катедралата „Св. св. Кирил и Методий“ в Бургас, храмовете „Св. Димитър“ и „Св. Панталеймон“ в област Видин.

По програми с Румъния и Северна Македония също за средства от ЕС кандидатстват черквите „Св. Петка“ и „Св. Георги“ в Русе, и храмът „Свети Архангел Михаил“ в град Рила.

Добавете Вашия коментар

TOP