По 3 краставици и 400 г кашкавал по схемите „Училищен плод” и „Училищно мляко” ще получат в края на месеца учениците от Благоевград

25 Април 2020 | 11:13
0 коментара
Бизнес

По 3 краставици и 400 г кашкавал ще получат благоевградските ученици от начален етап, включени в двете програми „Училищен плод” и „Училищно мляко”.
Mиналата седмица стана ясно, че Министерството на земеделието и храните и ДФЗ /Държавен фонд „Земеделие”/ възнамеряват плодовете, зеленчуците и млечните продукти по двете схеми, финансирани с европари, да се доставят по домовете на учениците.
Целта е земеделските производители да бъдат подпомогнати за реализация на продукцията им, като в двумесечния срок на извънредното положение /от 13 март до 13 май/ децата да получават полагащите им се продукти на място на посочените адреси. Така започна подготовка за мащабната акция.
Като за начало директорите пуснаха указания всеки класен ръководител /1-4 клас/ да се свърже с
родителите, за да бъдат изготвени списъци с децата, желаещи да получават продуктите, за да знаят
доставчиците какви количества мляко, ябълки да пуснат към училищата.
Един от въпросите, вълнуващ най-много школските шефове, бе дали предвидените плодове и зеленчуци за два месеца ще дойдат накуп в училище, или ще постъпват поетапно и как точно ще се извършва „разфасоването” и „пакетирането” на полагащото се за всяко дете, още повече че ще трябва да се съблюдават необходимите хигиенни и противоепидемични мерки, а и училищата, които разполагат със специални помещения за обработка зеленчуци и плодове, са единици.

Според указанията доставките по домовете ще се извършват от служители на областните структури на Агенцията по горите, тоест горските ще идват до училището, ще вземат кутиите и торбичките, и ще ги разнасят до дадените им адреси.

Директори от Благоевград бяха на мнение, че организацията, направена по този начин, усложнява и
утежнява неимоверно цялата процедура и е свързана с много бумащина: кореспонденция между
институциите и писане на протоколи, какво е получило и издало училището, какво е доставено,
съответно върнато.
С цел да се облекчи целият този процес, директори предложиха родители, отивайки до магазина или аптеката, да минават и през училището и да вземат продуктите.
На 15 април репортер на „Струма” изпрати писмено запитване до Държавен фонд „Земеделие” с въпроси, вълнуващи директорите, а именно кога ще започнат доставките, цялата партида плодове, зеленчуци и млечни продукти наведнъж ли ще постъпят по училищата, по колко е предвидено за всяко дете, и не на последно място – какво мислят от ДФЗ за предложението на директорите продуктите да се раздават на място. Отговор все още няма, но някои от въпросите се изясниха.

„Преди малко /б.р. вчера – 23.04. около обяд/ разговарях с доставчика и той ми обясни, че ще получим всичко накуп, т.е. доставките за два месеца ще постъпят наведнъж в училището”, коментира директорът на VІІІ СУ Сергей Биров, където са решили пакетите да се получават на място в училището.
Според разясненията от фирмата доставчик, която е една за всички благоевградски училища по двете схеми, децата ще получат по 3 краставици и 400 грама кашкавал. Пакетите ще бъдат индивидуални и няма да се разфасова и опакова по училищата.
В VІІІ СУ децата, включени в двете програми, са 418 на брой, като е създаден цял план за действие.
През другата седмица се чака обаждане от доставчика и от училището са готови да се организират в рамките на час и половина, за да предоставят продуктите възможно най-бързо, за да престояват
максимално кратко време.

С оглед на мерките за безопасност кашкавалът и краставиците ще бъдат раздавани по график в
определения ден от 16.30 до 19.30 часа през четири пункта с различни входове и пътеки. Например за първи клас доставките ще стават при централния вход, за втори – при единия вход при физкултурния салон, за трети – при другия, за четвърти – при входа на административния корпус.

С. Биров подчерта и че ако родителите са заети, продуктите може да дойде да вземе друг представител на семейството, например баба, дядо. Директорът допълни, че учителите няма да бъдат ангажирани в акцията и раздаването на торбичките ще се осъществява от помощния персонал и администрацията. Ако някой не дойде да си получи продуктите,
класният ръководител ще се свърже с тях по телефона, след което ще бъде извършен анализ и невзетите краставици и кашкавал ще се раздадат на социално слаби деца, като от училището разполагат и с голяма хладилна витрина, в която да съхраняват продуктите.

С най-много ученици – общо 469, включени в програмите, е VІІ СУ „Кузман Шапкарев”. За да могат да се справят за максимално кратко време с доставките, торбичките ще бъдат раздавани и в училището, и с помощта на горските.
От училището са изготвили списък с 53 пътуващи деца от съседните села. От Агенцията по горите са
осигурили два автомобила и заедно с представител на VІІ СУ ще отидат до Рилци, Бело поле, Падеш, за да занесат храната на място.
„За останалите ученици разпределение ще се извършва тук, на място, при двата входа по график”, поясни директорът на училището д-р Лилия Стоянова. Така например за учениците от 1 „а” клас продуктите ще се раздават от 9 до 10 часа при единия вход, на 1 „б” – от 10 до 11 часа, за да няма голямо струпване на хора, още повече че випуските на училището са по 100 ученици, кашкавалът и краставиците ще бъдат раздавани в продължение на два дни.
„Никого няма да върнем и всички ще получат полагащите се на децата продукти”, увери Л. Стоянова и също уточни, че ако някои от родителите са заети и не могат да дойдат в определения час, това може да направи друг близък или роднина на съответния ученик. Малко по-късно стана ясно, че доставките се очакват на 28 април и раздаването да бъде евентуално на 29 и 30 април.

В останалите училища на територията на областта също е осъществена връзка с фирмите доставчици и е изготвен график. В Гоце Делчев раздаването ще започне от І ОУ „Св. св. Кирил и Методий”. В момента мандрите чакат становище на фонд „Земеделие” за това дали да бъдат грамажите на кашкавала единични, или за целия период, а доставчикът е обяснил, че продуктите ще бъдат в индивидуални пакети.
„Създали сме цялостна организация. Доставките, предполагам, че ще бъдат от кашкавал, понеже досега сирене не сме получавали, ще се извършват чрез Държаното горско стопанство, откъдето се свързаха с нас и изявиха желание да се включат. Изготвени са списъци по паралелки и така знаем колко са желаещите и съответно колко от продуктите да бъдат насочени към деца в неравностойно положение”, сподели директорът на І ОУ Людмила Дерменджиева, където са се организирали така, че да могат за един ден да раздадат кашкавала на 348-те си ученици, включени в програмата „Училищно мляко”.
Според изготвения график в някои училища в областта доставките би трябвало вече да са направени, затова репортер на „Струма” се свърза с директора на училището в Бабяк Акия Мусов, където прогнозният срок бе от 21 до 24 април.
„Все още не сме получили нищо, тъй като доставчиците са много ангажирани. Предполагам, че това ще се случи другата седмица. За плодове и зеленчуци не знам, но от разговор с фирмата разбрах, че за всяко дете ще има около 600 г кашкавал, което е много добре и е помощ за всяко семейство”, каза Акия Мусов и допълни, че 75 ученици са включени в програмите. За 30 от Кузьово, Лютово, Черешово кашкавалът ще
бъде доставен с помощта на горските, а за останалите близо 40, които са си от Бабяк, доставките ще
бъдат извършвани на място в училището.
С подкрепата на служители на ДГС /Държавно горско стопанство/ и представители на общината
продуктите ще бъдат доставяни на адреса на учениците от община Петрич. В отделните населени места и общини доставките ще се осъществяват или чрез горските, или на място в самите училища. Така например в Кресна мляко ще получат до 30 май. Доставчикът на плод не е дал информация, но от училището имат възможност да съхраняват продуктите за 1-2 дни.

От непедагогическия персонал и от Горското ще подпомогнат разноса и имат яснота кои деца се отказват и на кои социално слаби ще се дава предварително.
Разнос по домовете с хора, подсигурени от директора на фонд „Земеделие” – Гоце Делчев, е организиран и за Хаджидимово. Доставките се очакват на 27.04., като храната ще бъде пакетирана за всяко дете.

В Сандански по-голяма част от директорите ще предават продуктите по график в двора на учебните
заведения, а в Якоруда доставчикът няма яснота от фонд „Земеделие” дали грамажите на кашкавала да бъдат единични, или за целия период и няма посочена дата за доставки.
Във връзка с предстоящите доставки началникът на РУО Ивайло Златанов обърна внимание на
директорите да не приемат продукти с изтекъл срок на годност и ако има такива случаи, да информират структурите на ДФЗ, като са предоставени и два телефонни номера – на отговарящите на централно ниво Игор Дамянов, началник-отдел в ДФЗ, и на местно ниво – Светлана Сотирова.
Ивайло Златанов изтъква и че основен ангажимент за предоставянето на храните по домовете имат
Държавно горско предприятие и Държавно горско стопанство, но ако съответното училище има ресурс, може да окаже съдействие и продуктите да се раздават в двора на учебното заведение по график, да вземе участие непедагогическият персонал и т.н./струма/

Добавете Вашия коментар

TOP