Плевнелиев: ще избегнем бъдеща война само ако създадем високо равнище на интеграция

16 Октомври 2015 | 05:42
0 коментара
Общество
Плевнелиев: ще избегнем бъдеща война само ако създадем високо равнище на интеграция

Бъдеща война в Европа ще може да бъде избегната, само ако създадем високо равнище на интеграция между държавите-членки. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на заключителната гала вечер на четвъртата среща на високо равнище ЕС-Югоизточна Европа, организирана от The Economist Events.

„ЕС не е само обединение на 28 държави-членки, той е нещо много повече. Бъдеща война в Европа ще може да бъде избегната, само ако създадем високо равнище на интеграция между държавите-членки. Европа поставя под въпрос основополагащите ни принципи. Имаме рекорден брой кризи в целия свят и Европа. Днес не действаме като добри мениджъри, защото има добър начин за решаване на кризите и един лош подход - лошият е контрол на щетите”, каза Плевнелиев.

Според него най-добрият управленски подход е изпреварващият. „Трябва да бъдем активни. Не трябва да се крием от проблемите, защото ако искаме да ги решим, трябва да ги посочим. В ЕС има 10 кризи и техният брой може да се увеличи, сега е моментът да действаме изпреварващо. Има много хора и страни в ЕС, които наричам "да, но". Всички виждаме ЕС като огромен световен проект. ЕС е с виждане, което никой друг не може да постигне. Русия не може да разбере това. Всеки е важен и има значение, всеки има право на вето. Русия казва, че Германия, Франция, САЩ трябва да се съберем и да вземем решение за Украйна. Правилата трябва да важат за всички”, убеден е президентът.

Той заяви, че успехът на една нация не се измерва с броя на войниците, а с това как всеки човек може да постигне успех. „Успехът на нациите и страните не е чрез увеличаване на територията, успехът е когато си световна сила и следваш правилата. Всичко се свежда до това, че някой е пренебрегнал правилата. В бизнеса липсата на непредвидимост е голям проблем. Поради това искам да ви уверя, че в България работим за пълна предвидимост на нашата страна - данъчната система е най-ниската в ЕС и това няма да се промени. С 10% фиксирана ставка компаниите постигаха много повече приходи отколкото с 27% данък. Искаме да се реформираме и да обсъждаме проблемите си с бизнеса”, посочи държавният глава.

„ЕС винаги излиза по-силен, това е един уникален проект и ние не можем да го напуснем, не може да позволим да промени облика си. България винаги ще е част, ние винаги сме били европейски настроена държава. Имаме мирни планове за икономическо развитие на Балканите, вече много неща се случват в икономически аспект. Българите ще играят все по-важна роля в региона”, категоричен бе Росен Плевнелиев. Президентът поздрави гостите на форума и изтъкна развитието и позитивите на България. „България дава пример на всички за мирното съществуване на религиите, които да си съжителстват и да оформят бъдещето. България е една от най-старите държави в Европа и ние сме единствените, които сме запали името си. България е страна на културно разнообразие, и наследство, но и страна с бъдеще”, посочи той.

Според държавния глава в днешно време България представлява най-добрата аутсорсинг дестинация за Европа и е на трето място в света. „България е страна, където се формират индустриите на бъдещето и където ще се развият. България е регионалната централа за информационните и комуникационните технологии. В момента се разработва първият високо технологичен парк в региона, който ще отвори след месец. Догодина 13 президенти и множество министър-председатели ще го посетят”, изтъкна Росен Плевнелиев, визирайки София Тех Парк.

Той, обаче констатира и наличие на много проблеми, България не е идеална, но работим много, каза президентът. „Ако човек иска да развие бизнес и да върви напред, трябва да има план и трябва да вярва в него, да работи много. В днешно време България прави точно това. Правят се много реформи. България прави реформа на реформите, именно съдебната реформа, дори направихме и промяна в Конституцията с мнозинство”, коментира още Плевнелиев. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP