Плевнелиев: Резолюцията на ЕП за България ще бъде използвана срещу страната ни - жалко, но е факт!

12 Октомври 2020 | 10:07
0 коментара
Политика

Порочно е това, което прави Радев – само критикува. Той нарушава Конституцията. Да, той може да свали доверието си от властта, но няма право да иска оставката на НС, на главния прокурор и на премиера. Това е най-прекият път към диктатурата. Държавният глава днес не спазва Конституцията, макар да претендира, че се бори за върховенство на правото.

 

Това заяви в ефира на Нова ТВ Росен Плевнелиев (президент на България 2012 -2017), който коментира редица актуални теми.

Резолюцията за България

Нарекоха ни „бандити“ и „вампири“, но един проблем, за да бъде решен, трябва да бъде посочен. ЕП е партньор, който ни помага да се развиваме в правилната посока. Затова не можем да кажем, че ЕП не е коректен. Но тази Резолюция отиде отвъд това – тя беше политически символ на политическа битка за власт…Тя отиде толкова напред, че ние можем да се окажем с държавно предателство. Защото у нас никога не е имало български македонци.

Що се отнася до това дали може да ни орежат евросредствата – да, има съмнения, има некоректни действия. Ако питате дали България е вампир, която смучи фондове – не, не е вампир…Дали България е корумпирана – отговорът е не. Но в тази тежка политическа битка, за която се говори, премина всякакви граници. Тази Резолюция ще бъде използвана срещу България – жалко, но факт.

Енергийните проекти Балкански поток и АЕЦ „Белене“

По повод коментара на зам.- енерален секретар на САЩ Енергийните проекти – „Балкански поток“ е всъщност „Турски поток“, а „Белене“ – базирана на остарели технологии, които Русия отказва да използват. Не съм притеснен за тези проекти, защото те са в синхрон със законодателството на ЕС. Енергийна ефективност и диверсификация са особено важни за страната. Но за да постигнем това, трябва да имаме този хъб. Ние трябва да се върнем към стратегическото партньорство, в това число да имаме повече тръби за газ, която да тече във всички посоки.

И в тази връзка ще критикувам администрацията на Тръмп, защото тя действа селективно. Най-големият потребител на руски петрол е САЩ, след краха на петролната индустрия във Веленцуела. А в същото време Тръмп санкционира малки страни като нас. Имаме сблъсък между САЩ и ЕС – само да припомяне, че президнетът Тръмп обяви, че „Мерцедес“ е най-големият враг на САЩ.

Протестът

Не е добре за България, ако имаме предсрочни избори, защото това ще засили позициите на популистите у нас – Мая Манолова, Слави Трифонов. А ГЕРБ трябва да мислят за държавата, те трябва да си носят кръста в този момент. Сега е важно не да се замерваме с битки и компромати, а да говорим за политики, както правят в Гърция.

Инвестиции

„Майкрософт“ решават да инвестират 1 млрд. долара във високи технологии – те избраха Гърция, защото тя се модернизира много бързо. Те отидоха там, защото получиха договор за няколко млрд. евро в електронизация на услугите, правителството има специална програма в тази посока. Ние сме поставени в конкурентна среда, каквато е Гърция – тя покани нобелов лауреат по икономика, който разработва икономическата програма за развитие 2020-2030. Бих искал някога да видя това и у нас. Вместо това ние ие влязохме в братоубийствена битка за власт и забравихме високите приоритети.

Коронавирус

Втората вълна е факт. Това, което е важно, защото вирусът е глобален, е че Европа разбра - трябва да бъде постигнат крехък, но необходим баланс – да се грижим аз рисковите групи, но и да не затваряме икономиките си.Епицентър

Добавете Вашия коментар

TOP