Плевнелиев: Нека запазим наследената от дедите си толерантност и уважение между всички в обществото

27 Декември 2016 | 06:52
0 коментара
Общество
Плевнелиев: Нека запазим наследената от дедите си толерантност и уважение между всички в обществото

Нека запазим наследената от дедите си толерантност и уважение между всички в обществото. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в приветственото си слово по случай празника Ханука в софийската синагога. 

Храмът беше изпълнен с представители на еврейската общност, които по традиция очакваха запалването от президента Плевнелиев на поредната свещт от еврейската ханукия.

Президнтът заяви, че е посещавал празниците на вероизповеданията у нас и навсякъде се е чувствал като желан гост.

"Нека запазим наследената от дедите си толерантност и уважение между всички в обществото", заяви той.

През тази година се простихме с президента на Израел Шимон Перес, посочи в словото си още Плевнелиев като заяви, че са се познавали лично, виждали са се неведнъж през годините и е присъствал на погребението му. Той цитира Перес, който казва, че "е по-добре икономическа криза, отколкото морална катастрофа. По-добре икономически проблеми, отколкото исторически срам". Българите, според Перес, са пример за кураж и човечност, правейки моралния избор да се противопоставят на най-голямото зло - нацизма, посочи още Плевнелиев.

Президентът каза също, че заедно с президента Реувен Ривлин през юли 2016 г. са открили мемориал, посветен на спасяването на българските евреи. Издигането на два идентични паметника в София и Тел Авив вечно ще напомнят, че е по силите на всеки човек да промени историята, да направи света по-добър, каза още Плевнелиев. Той цитира и колегата си Ривлин, според когото в еврейската история има почетно място, запазено за българския народ.

"Народ, който доказа, че е по-силата дори на най-малобройните да променят истолическата реалност". Инициативата "Направи добро - помогни на Хитрино" е един трогателен жест на солидарност и хуманизъм, за който президентът благодари. Плевнелиев заяви също, че се надява светлината от запалената ханукия и светлините от коледната елха ни напомнят, че всеки от нас има сили да надделее над мрака. Нека загърбим езика на омразата. Да дадем път на обичта и разбирателството, за да живеят децата ни в хармония и заедно да градят своето по-добро бъдеще, допълни той./БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP