Плевнелиев горд, че сред терористите в Европа няма българи

28 Януари 2016 | 01:04
1 коментара
Общество
Плевнелиев горд, че сред терористите в Европа няма българи

Горд съм, че България е част от европейската антитерористична коалиция и че сред терористичните бойци в Европа няма нито един с български паспорт. Това каза президентът Росен Плевнелиев пред участниците в международния форум срещу радикализацията и екстремизма. Той се организира в Рим от международния център „Низам Ганджави” със седалище в Азербайджан и от италианското дружество за глобален диалог, съобщава „24 часа”.

Двудневната среща беше открита в Сената от председателя му Пиетро Грасо. Присъстваха македонският президент Георге Иванов, бившият президент Петър Стоянов, бивши премиери и държавни глави от Италия, Латвия, Албания, Хърватия.

Европа е пространство на съпричастност към търсещите закрила, но и на споделени правила, акцентира Плевнелиев в речта си пред форума.

„България подкрепя Европа и винаги ще бъде част от всички решения на ЕС за справяне с имигрантската криза”, каза държавният глава. „Трябва да покажем, че уроците от историята са научени, трябва да знаем какви сме били. Само това ще ни помогне да разберем накъде ще тръгнем и какво ще постигнем”, каза президентът след срещата. Според него историята ни е символ на толерантност и на мирно съжителство на религиите, а България е страна, в която се уважават различията.

„Разказах историята на малкия български град Гоце Делчев, в който съм роден и където в радиус от няколкостотин метра има синагога, джамия, църкви. Там хората споделят празниците и делниците си”, посочи Плевнелиев. „Казах, че България днес се гордее да е част от световната антитерористична коалиция. От една страна, трябва да използваме всички средства, за да се преборим с тероризма, но пък от друга, трябва да знаем, че битката срещу него ще отнеме години”, допълни президентът. Според държавния глава става въпрос за битка за образоването на хората и за интеграцията им.

„Не разполагаме с информация да има терористични бойци български граждани. Това се дължи вероятно на толерантността на българското общество и на това, че различните религиозни общности в България работят за мир и всеки е част от това национално усилие”.

„Тероризмът е война не на религиите, не между цивилизациите, а между човешката цивилизация и варварството”, каза президентът.

В сряда вечерта е срещата с италианския му колега Серджо Матарела в президентския дворец „Куиринале”.

В борда на международния център, организирал сегашния форум, са Хенри Кисинджър, Петър Стоянов, бившите президенти на Сърбия и Румъния Борис Тадич и Емил Константинеску.

Добавени коментари

Гоце публикува:
28 Януари 2016 | 15:36
Мекотело! !!!!

Добавете Вашия коментар

TOP