Плевнелиев: ЕС премахва границите, не ги променя

24 Юли 2015 | 07:51
0 коментара
Политика
Плевнелиев: ЕС премахва границите, не ги променя
Президентът Росен Плевнелиев прие Върховния представител на ЕС по външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Ръководителят на европейската дипломация е на посещение в България за участие в годишната среща на министъра на външните работи Даниел Митов с посланиците на България.

Росен Плевнелиев и Федерика Могерини са обсъдили въпроси на регионалното и международното сътрудничество,

европейската и евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани, конфликтите в Източна Украйна и в Близкия Изток, проблемът с миграцията и необходимостта от европейска солидарност, както и въпроси на енергийната сигурност.

Обща е констатацията, че са необходими единни и солидарни действия за преодоляване на предизвикателствата от миграционния натиск по външните граници на Европейския съюз.

„За разрешаването на проблемите, породени от бежанската вълна, трябва да покажем единство и солидарност”, е заявила Могерини,

цитирана в съобщението.

„В рамките на българското председателство на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, България ще предложи Съвместна декларация за препотвърждаване на ненарушимостта на границите в региона и ще покажем, че Европа премахва границите, а не ги променя”, е казал държавният глава, цитиран в съобщението.

Той е припомнил, че

България твърдо подкрепя разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани,

на основата на постигнатото от всяка една от тях.
 
По отношение на кризата в Украйна президентът Росен Плевнелиев е подчертал, че тя трябва да бъде разрешена по мирен и демократичен път и с пълно зачитане на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна.

Източник: БТА/ Източник: Петко Налбантов/БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP