Пленум на "Позитано" 20 решава за участие на БСП в ново правителство

26 Юни 2022 | 09:30
0 коментара
Политика
Пленум на Позитано 20 решава за участие на БСП в ново правителство

Изпълнителното бюро на БСП свиква Национален съвет днес в централата на партията на столичната ул. “Позитано“ 20.

Дневният ред на пленума ще включва отчет за свършената работа от министрите в оставка на БСП и даване на мандат за преговори за съставяне на правителство, съобщиха от партията.

Очаква се позиция и за това какви да са стъпките след края на кабинета на Кирил Петков.

 

"Едно от условията за преговори за бъдещо правителство ще бъде подновяване на преговорите с "Газпром", заяви вчера по Нова нюз проф. Румен Гечев, депутат от БСП.

 

„Очакваме покана за преговори, защото г-н Петков изрази публично че с БСП работят добре, че сме разумни, можем да водим диалог, свършихме добра работа“, обяви вчера лидерът на партиятаа Корнелия Нинова.

 

„БСП имаме план какво трябва да се направи“, каза тя и посочи какви са стъпките по него:

„Първо – този парламент спешно да приеме актуализацията на бюджета, не можем сега да оставим хората. Да оставим пенсионерите без увеличение на пенсиите, земеделците без помощта, защото трябва да ни осигурят храната за есента, младите семейства без помощите за деца, да се изземат свръхпечалбите от енергийните дружества и да се помогне на фирмите. Част от парите от Плана са включени в бюджета като приходи, тоест ако има служебен кабинет, това не може да се случи“, обясни Нинова.
Втората задача - тези закони по Плана вървят със сериозни промени. „Как това ще се случи без парламент и в политическа криза?“, попита икономическия министър. И даде пример с парите за напоителни системи, които ще дойдат по Плана за възстановяване и устойчивост, но докато това стане, трябва да се направят проекти, предпроектно, проектно финансиране, отчуждаване на терени.

 

Третата задача – подготовка за проекти, а

четвъртата е подготовка на бюджет за 2023 година.


„Предлагаме да се съберем и да разпишем тези 4 неща, да ги сложим в срокове, да направим правителство в рамките на този парламент с конкретни срокове за изпълнение на тези точки. Правим това, осигуряваме държавата и след това да ходим на избори. Ние го предложихме това на нашия Национален съвет, предложихме го и публично. Ако първата политическа сила ни покани на преговори, ще го предложим отново“, обясни Корнелия Нинова.Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP