Пламналият старчески дом край Варна се оказа без лиценз

09 Май 2022 | 15:43
0 коментара
Криминално
Пламналият старчески дом край Варна се оказа без лиценз

Домът за стари хора край Варна, в който при пожар загинаха четирима души, няма актуален лиценз. Това съобщи пред bTV окръжният прокурор Красимир Конов.

Той посочи, че въпреки че са открити нарушения, социалното заведение продължава да работи.

Конов посочи, че евентуалният извършител е 53-годишен мъж. Той е в психиатрията и предстои да се реши дали може да му бъде повдигнато обвинение.

[Има заподозрян за пожара в старческия дом край Варна]

Има заподозрян за пожара в старческия дом край Варна

Окръжна прокуратура Варна поема разследването

Записите от камерите са иззети от разследващите и предстои да им бъде направена експертиза.

Директорът на ОДМВР-Варна ст. комисар Атанас Михов обясни, че на тях се вижда как въпросният мъж е в една стая с жертвите, вади предварително приготвени хартии и предмети, пали ги на едното легло, след което ги премества на съседното и излиза от стаята пълзешком, понеже е с увреждания.

Изяснено е и че в нощта на инцидента две санитарки са се грижили за обитателите, като едната е следяла камерите.

Христина Христова, бивш социален министър, заяви, че в случая явно трябва да има промени в Наказателния кодекс, където да се запише, че МВР запечатва дома. Ако няма лиценз, автоматично да бъде прекратявана дейността.

Смъртността в домовете на този собственик е ужасяваща - 300 души за една година в трите дома. Другите два са в Пловдив и Девня. "Тази смъртност не може да се сравнява с каквото и да е", заяви Христова.

Според Надя Клисурска, зам.-министър в служебните правителства миналата година, няма правен вакуум, но просто наредбите трябва да влязат в сила след изготвянето и на допълнителните нормативни актове.

В новия кодекс е регламентирано, че доставчиците на социални институции трябва да се регистрират с лиценз.

В този дом са установени много нарушения още през лятото на миналата година и са сезирани всички възможни институции - МВР, Окръжна и районна прокуратура, главен прокурор, МЗ, общината, районната инспекция на БАБХ.

Клисурска бе категорична, че лице с психически увреждания не може да бъде в такъв дом.

Трябва да има специализация на институциите и те да бъдат разделени - домове за лица с психически увреждания, домове за дементни, домове за физически увреждания и затруднения в придвижването.

[Четирима загинаха при пожар в старчески дом край Варна]

Четирима загинаха при пожар в старчески дом край Варна

Огънят е тръгнал от приземния етаж

Припомняме, на 22 ноември миналата година девет души загинаха в пожар в дом за стари хора във варненското село Рояк. Пожарът тръгна от покривната конструкция.

През лятото на 2021 г. имаше друг подобен инцидент - в дома "Свети Никола" в квартал "Чайка" отново във Варна.

Само преди дни от прокуратурата излязоха с обстойно заключение след проверка именно на старческите домове и социалните услуги във Варненско. Поводът за проверката бяха сигнали на роднини, включително със съмнения при смъртни случаи на възрастни хора.

Добавете Вашия коментар

TOP