Пламен Поюков: ДЛС „Дикчан” отчита загуби от 84 муфлона заради болестта син език

11 Юни 2015 | 19:10
0 коментара
Общество
Пламен Поюков: ДЛС  Дикчан” отчита загуби от 84 муфлона заради болестта син език

ДЛС „Дикчан” отчита загуби от 84 муфлона заради болестта син език, съобщи за „Фокус” Пламен Поюков, директор на ДЛС ''Дикчан''. Загиналите животни са половината от популацията през изминалата година, когато бе регистрирана и болестта ''син език'', коментира Поюков.

По негови думи смъртта на част от животните е могла да бъде избегната. В началото на констатиране на заразата при третиране с препарат територията на стопанството, би могла да ограничи заразата.

„Все още нямаме яснота загубите в полово и възрастово състояние какви са, дали са загинали повече малки, мъжки или женски. След пролетната таксация ще бъдем на ясно с тази статистика” уточни директорът. Една от мерките против разпространението на болестта ''син език'' е ограничаване на домашните животни, които пашуват в близост до базите за интензивно развитие на дивеча, съобщи Поюков.

Той подчерта, че отстрелът на мечка, глухар и благороден елен в ДЛС ”Дикчан” е със специални разрешения.

"С тези животински видове, които са застрашени, работим по специални режими. Отстрелът на мечка е забранен и само с квоти от Министерството на околната среда и водите може да се извършва отстрел. Такъв е и глухарът, той е защитен вид, който може да се ловува само със специални разрешения на база на таксациите се извършва отстрелът. Застрашен вид е благородния елен и за него се полагат повече грижи, отколкото да се отстрелва” коментира Поюков.

От ловното стопанство допълниха, че през последните години не са разрешавали лов на благороден елен, заради намален брой на популацията. Дивите животни на територията на ловното стопанство са разположени в две бази за интензивно развитие. В едната база основния вид дивеч е дивата свиня, а съпътстващият вид е благороден елен. В другата база за интензивно развитие на дивеча, основния вид е муфлон, а съпътстващ вид е елена - лопатар.

Снимка: Инфомрежа

Добавете Вашия коментар

TOP