Пламен Орешарски: Президентът трябва да е преди всичко българофил

29 Октомври 2016 | 01:26
0 коментара
Политика
Пламен Орешарски: Президентът трябва да е преди всичко българофил

"За мен е много важно президентската институция да се департизира. Опитът ни с партийни президенти не е достатъчно успешен". Това заяви кандидатът за президент Пламен Орешарски по БНТ.

Той посочи, че партийната подкрепа е много важна, но е по-важна подкрепата на българските граждани. "Много се радвам, че ме подкрепи ДПС. Ще се радвам на всяка подкрепа", каза Орешарски. За оттеглянето на българския еврокомисар На въпрос как ще коментира оттеглянето на еврокомисаря Кристалина Георгиева, Орешарски заяви, че за него това не е изненада.

"Веднага след злополучното гласуване за генерален секретар на ООН прогнозирах, че ще се стигне до нейното оттегляне", припомни той. "Не е виновна г-жа Георгиева, тя е кандидатура на управляващата партия ГЕРБ", добави независимият кандидат за президент. За АЕЦ "Белене" и енергетиката Президентът пряко няма правомощия в икономическата сфера, но той трябва да има отношение към всеки важен за страната сектор. В тази връзка той трябва да се занимава с енергетиката, смята Орешарски. "Не може да се даде съвет отстрани какво да се прави с АЕЦ "Белене", ако не познаваш руската позиция. Рано или късно тази централа трябва да се построи, аз съм за изграждането на нови ядрени мощности", заяви той и добави, че не е рестартирал проекта като премиер, защото той е бил обект на арбитражното дело, а при арбитраж не могат да се предприемат никакви действия по него. "Най-големите щети по АЕЦ "Белене" дойдоха от неговото спиране", подчерта Орешарски.

Той посочи, че всичките три съвместни проекта с Русия в енергетиката - АЕЦ "Белене", петролопроводът Бургас-Александруполис, газопроводът "Южен поток" - са били икономически ефективни, жалко е, че на са се осъществили.

За външната политика

Орешарски смята, че България се намира на разлома на цивилизациите. "Нашата външна политика не трябва да бъде просто балансирана, а много фина и преди всичко икономизирана. Нашата външна политика трябва да бъде там, където нашият бизнес може да изнася и да носи доходи", каза той. "Мисля, че българският президент преди всичко трябва да бъде българофил", подчерта Орешарски.

За борбата с корупцията

"Корупцията е за прокуратурата", заяви Орешарски. Според него всеки, който има сигнал, трябва да го даде там. "Призовавам всеки, който има такива сигнали да действа. Когато се говори, това трябва да бъде подплатено с данни", каза той.

За мигрантите

Пламен Орешарски припомни, че по време на неговото управление за пръв път е започнало изграждането на ограда за защита от нелегално влизащите в страната мигранти. "Аз започнах да изграждам огради, когато Европа беше против", но после тази политика беше възприета от повечето страни-членки на Евросъюза.

Според него политиката на затваряне на югоизточната граница е трябвало да бъде продължена от следващото правителство. "Виждаме точно обратното. Вместо да си охраняваме границата през последните две години съдействахме за процъфтяване на бизнеса на трафикантите на мигранти", каза той.

Стратегическият въпрос Орешарски подчерта, че президентът трябва да търси въпросите, които ни обединяват като общество, а не, които ни разделят. "Президентът трябва да бъде визионер, той трябва да задава националните цели и приоритети. Той трябва да задава тона и да формира обществения дебат. Има много въпроси за решаване от борбата с бедността и задържането на младите хора у нас до външната политика. Той трябва да събира потенциала, за да реши стратегическите въпроси", заяви Орешарски. /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP