Питат ЦИК кой инсталира машините за гласуване на кметския балотаж в Благоевград

07 Декември 2023 | 16:23
0 коментара
Политика
Благоевград
Питат ЦИК кой инсталира машините за гласуване на кметския балотаж в Благоевград
ЦИК да предостави информация кои са специалните устройства за електронно машинно гласуване, участвали на втори тур за избор на кмет в Благоевград, както и дали са преминали през сертификация, кои лица или институции са извършили инсталирането на софтуера, за това се разпореди съдия Иван Петков от Административен съд – Благоевград в днешното съдебно заседание. Като свидетел по делото бе разпитан Мирослав Кюпов, който е бил координатор в предизборния щаб на Илко Стоянов и отговарял за застъпниците.

Той разказа за нарушения по време на втория тур на изборите, като посочи конкретно случаи в пет секции за неправомерна агитация. На въпрос дали за тези нарушения са информирани органите на реда или ОИК, свидетелят добави, че не знае, тъй като преценката до кого да се подават сигналите е била на кандидат-кмета Илко Стоянов.

На следващо заседание, което по отложено за 21 декември, се очаква да бъдат готови две от общо трите съдебни експертизи.

Припомняме, че в предходното заседание съдия Иван Петков назначи 3 експертизи в 64 секционни избирателни комисии. Едната експертиза е съдебно- математическа със задача да се установи дали броят на подписите на гласувалите лица в избирателните списъци съвпада с броя на бюлетините в протоколите. Втората съдебно- математическа експертиза ще трябва да преброи разписките от машинното гласуване , както и върху колко от тях липсват печати и съответно за кого от кандидатите е бил вота.

Третата експертиза е техническа бе възложена на компютърен специалист, който да провери машините и по конкретно дали с тях е гласувано преди и след края на изборния ден на балотажа, каквито са съмненията на жалбоподателя Илко Стоянов. Съдия Петков се разпореди да бъде внесен депозит по 3000 лв. по сметката на съда за всяка една от експертизите или общо 9000 лв. Отделно от това бяха изискани избирателните списъци от ТЗ „ГРАО“ за гласувалите „под черта“, както и списъка на гласувалите лица с придружители .

От „Информационно обслужване „ бе изискан протокола с машинния вот в 10 секции поради съмнения за несъответствия. Допуснат беше и разпит на 4 свидетели , които да установяват обстоятелства с незаконна агитация в изборния ден и за проблеми с машините. Припомняме, че Методи Байкушев спечели кметския балотаж на 5 ноември като за него гласуваха 13 611 души, а за Илко Стоянов- 12 805. \struma.bg

Добавете Вашия коментар

TOP