Питане на благоевградския депутат Вл. Табутов разкри: 33-ма полицаи от страната, Гърция и Румъния командировани в Банско в очакване на 180 000 туристи

15 Януари 2023 | 08:57
0 коментара
Общество
Питане на благоевградския депутат Вл. Табутов разкри: 33-ма полицаи от страната, Гърция и Румъния командировани в Банско в очакване на 180 000 туристи

30 служители в Столичната дирекция на вътрешните работи и областните дирекции на МВР в страната са командировани за зимния сезон в ски зона Банско с цел осигуряване на обществен ред и сигурност по пътищата и противодействие на престъпността. С оглед очаквания голям поток туристи от Румъния и Гърция в Районното управление на Банско са командировани и 3-ма чуждестранни полицейски служители – 2-ма от Гърция и 1 от Румъния, които ще патрулират заедно с колегите си от България. Това отчете служебен заместник министър-председател по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи  Иван Демерджиев в отговор на питане на благоевградския депутат Владимир Табутов как е обезпечена сигурността на местните и туристите през зимния сезон в планинския ни курорт.

Извън 33-мата командировани от ОД на МВР в  Благоевград и Главна дирекция „Жандармерия”, специализирани операции и борба с тероризма се осигуряват ежедневни допълнителни наряди за контрол на пътното движение и опазване на обществения ред. На входно-изходните артерии на Разложката котловина пък денонощно патрулират полицейски екипи.

Банско действително се нуждае от по-засилена полицейска охрана, защото според прогнозните данни на Единната система за туристическа информация този сезон се очаква ръст от 12% на туристи. Статистиката показва, че през миналата зима те са били над 160 хиляди.
Срещу тази оптимистична прогноза до момента беше необичайно топлото време, но на 11 януари пистите побеляха и ски сезонът бавно започна да се оформя. Снегът падна навреме, защото в неделя тук ще бъде отбелязан Световният ден на снега, имащ за цел да запали децата по ски спорта.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP