Жената, която беше залята с киселина на централен булевард в София в понеделник вечерта, е в непроменено тежко общо състояние, но стабилно,  информира доц. д-р Мая Аргирова, ръководител на Клиниката по изгаряния в „Пирогов“, цитирана от БНТ.

Очаква се в близките дни това състояние да позволи извършването на оперативни интервенции за отстраняване на мъртвите тъкани и покриване със свободна кожна автопластика, уточни тя.

„Прилагат се най-модерните средства, жената се лекува по всички модерни стандарти на лечението. Пострадалата не е контактна, тя е

на апаратна вентилация още от момента на постъпването си“,

обясни доц. Аргирова.

Психиатърът Цветеслава Гълъбова коментира в „Здравей, България“ по NOVA случая. Тя опита да обясни този род престъпления: „Целта на този тип престъпления е предизвикването на болка и много, много страдание не само физическо, но след това и психическо страдание за цял живот.

Това престъпление е свързано не толкова с желанието да убиеш, колкото да обезобразиш човек, да му оставиш едни трайни белези по лицето, да са видими, когато става дума за жена, да нарушиш нейната външна красота – едно от оръжията на жените. И това нещо да напомня на човека до края на дните му къде е сбъркал според извършителя“.

На въпрос дълго ли се планира такова нещо тя отговори: „Да,

тези престъпления се планират, те не са престъпления, извършвани в състояние на афект

като скарваме се и аз се прибирам до вкъщи или от интернет си купувам едно шишенце и ви заливам. Това са обмислени неща и целта е жертвата да страда.

Обичайно извършителите са хора, фрустрирани по някакъв начин, т.е. не са успели да получат нещо. Дали е бизнес, дали е лични отношения, това се изяснява във всеки конкретен случай. Жертвата е направила нещо, което не се харесва на извършителя или поръчителя. Целта е тя да бъде унизена и обезобразена за цял живот“.

Специалистът обясни, че такива деяния се извършват от хора, които нямат нормална психика, но това не означава, че са психично болни хора. „Това са неустойчиви хора, несигурни в себе си, които по този изключително примитивен и варварски начин получават удоволствено изживяване, че са победили. Става дума за един много изразен примитивизъм в личностен план“, обясни Цветеслава Гълъбова.