„Пирин Фолк“ 2023 препълни Летния театър в Сандански

27 Август 2023 | 10:23
0 коментара
Култура
Благоевград
Пирин Фолк  2023 препълни Летния театър в Сандански

Пред пълния до краен предел Летен театър се проведе Конкурса за изпълнителско изкуство на фестивала „Пирин Фолк“ Сандански 2023. Вечерта премина под знака на силни емоции и вълнения, а Фестивалното и Журналистическо жури избраха своите фаворити.

 

14 изпълнения премериха сили в надпреварата за изпълнение на живо на песни от македонската фолклорна област. Хореографиите бяха поверени на местните състави: танцов състав „Празник“ с ръководител Михаил Митрев,  танцова формация „Хоуп“ с ръководител Невена Станкова, Ансамбъл „Македонци“ с ръководител Иван Занчев, Ансамбъл за народни песни и танци „Никола Вапцаров“ с главен художествен ръководител Гергана Костадинова и танцов състав „Звездица“ с ръководители Владислава Захова и Станислава Димитрова.

 

Фестивалното жури бе в състав: проф. д.н. Венцислав Димов, Надежда Захариева, Димитър Динев, д-р Ваня Монева, д-р Димитър Христов, д-р Генчо Генчев и Павлина Караджова.

Журналистическото жури бе в състав: Даниела Маринова, Огнян Зеленков, Бойка Атанасова, Ангел Узунов, Светлана Кабаиванова и Николай Чапански.

 

Ето и победителите в Конкурса за изпълнителско изкуство на Пирин Фолк 2023:

I-ва награда на Фестивалното жури:

Илиян Сандрев – Полъх от Пирина

музика и текст: народни; аранжимент: Виктор Йорданов-Кардама

 

 

II-ра награда на Фестивалното жури:

Мира Захариева – Распукаj срце ко Шар планина

музика и аранжимент: Бобан Мойсовски; текст: Борче Нечовски

 

 

III-та награда на Фестивалното жури:

Християна Гогева – Айде, зайди

музика и текст: народни; аранжимент: Георги Иванов

 

 

Награда на Журналистическото жури:

Никол Иванова – Кажи ми, Наде, истината

музика и текст: народни; аранжимент: Стоян Шайков

Награда на Фен Фолк ТВ:

Рая Кирилова – Си тръгнала Кина

музика и текст: народни; аранжимент: Костадин Генчев

 

За доброто настроение на всички се погрижи Теодора, която се завърна на сцената на „Пирин Фолк“ след дълги години. Изпълнителката е печелила награди на престижния форум и е изнасяла рецитал на сцената в Летния театър. На XXXI-ото издание талантливата изпълнителка заложи на нови авторски песни, които представи по изключително емоционален начин за първи път пред публиката в Сандански.

 

Обичаният от поколения българи Иван Дяков също допринесе за невероятната атмосфера. Изпълнителят, който е носител на редица призове от фестивала, се качи на сцената в Сандански след години отсъствие. Той зарадва всички присъстващи в Летния театър и пред малките екрани с емблематични песни от своя репертоар. Редом до него застана и неговата дъщеря Ивана Дякова, с която представиха вълнуващи дуетни изпълнения.

 

На 27 август ще се проведе Конкурса за авторска македонска песен, в който ще се представят 12 нови композиции. Гост-изпълнител ще бъдат отличените с призове през миналата година Ирина Паскалева и Стоян Петков. Специални гости ще са талантливата Радостина Паньова, която ще представи неизпълнявани досега песни и Емилия, която се завръща на сцената на фестивала след близо 20 години.

Конкурсът за авторска македонска песен на Пирин Фолк 2023 ще се излъчи на живо по 4 национални телевизии БНТ 1, БНТ 4, Фен Фолк ТВ, Фен ТВ, както и в официалния YouTube канал и facebook страницата на Фен Фолк ТВ.

 

Организатори: Фен Фолк ТВ, Община Сандански и Мюзик Медия Клъстер

Добавете Вашия коментар

TOP