Хората, които пият диетични напитки, често компенсират приема на по-малко калории като консумират повече нездравословни храни, твърди ново проучване, цитирано от "Тайм".

Учени от Университета в Илинойс проследяват, в продължение на над 10 години, хранителните навици на повече от 22 хил. възрастни в САЩ.

Те наблюдават дневния прием на калории на всеки един, и най-вече приема на храни, които не принадлежат към нито една основна група храни и обикновено са с ниско съдържание на хранителни вещества и с високо съдържание на захар, натриев хлорид, мазнини и холестерол, като бисквитките и пържените картофи.

Проучването също така се фокусира върху консумацията на пет вида напитки: диетични или напитки без захар, подсладени напитки, кафе, чай и алкохол.

Над 90% от хората, участвали в изследването, се оказало, че похапват вредни храни всеки ден.

Докато тези, които пият диетични напитки и кафе, приемат по-малко калории всеки ден за разлика от пиещите алкохол и сладки напитки, се оказало, че те си и набавят по-голяма част от калориите за деня от нездравословни храни.

Оказва се, че хората, които пият диетични напитки, чувстват, че е справедливо да похапват повече нездравословни храни.

Така те посягат към поредния мъфин или пакетче чипс.

Затова учените съветват, когато искаме да отслабнем или да поддържаме добра форма, да не се доверяваме единствено на диетичните напитки, но и да внимаваме дали се храним здравословно.