Певицата на народа Николина Чакърдъкова празнува рожден ден днес

04 Септември 2023 | 10:38
0 коментара
Хайлайф
Благоевград
Певицата на народа Николина Чакърдъкова празнува рожден ден днес
Николина Чакърдъкова днес има сериозен повод за почерпи, тъй като празнува своя рожден ден. Тя е една от най-любимите български народни певици, изпълнителка на народни песни от Македонската фолклорна област. Родена е на 4 септември 1969 г. в град Гоце Делчев. 

Николина Чакърдъкова се появява на професионална сцена за пръв път едва на четиринадесет годишна възраст. През 80-те се утвърждава като солистка в Неврокопския ансамбъл, с него пленява публиката в България, Западна Европа и Канада.

1987 г. е преломна в кариерата на народната певица, тя е поканена от проф. Кирил Стефанов да се присъедини към Държавния ансамбъл за народни песни и танци "Пирин“ – Благоевград.

В концертните си изяви Николина Чакърдъкова пленява публиката, освен с магическия си глас и с атрактивното съчетание с хореографските постановки на Георги Хинов, както и с ефектните декори и красиви костюми, изработени от художника Васил Докев.

През 2013 г., новият ѝ спектакъл "Най-голямото богатство...“ разпродава зала №1 на НДК за три поредни вечери – 10, 11 и 12 декември.

Така една от най-обичаните български народни певици се завърна на сцената след 6-годишно отсъствие. За спектакъла са изработени над 100 нови костюма, в които са вплетени мотиви от Македонския край с ръчно изработена бродерия от сърма. Декорът е копие на фасадата на историческия музей в Гоце Делчев. Картините на сцената се променят всеки път в зависимост от песните, музиката и танците, и благодарение на технологията 3D-мапинг.

На 20 април 2005 година певицата е обявена за почетен гражданин на Гоце Делчев за особен принос в популяризиране на фолклорното богатство на Гоцеделчевския регион чрез своите песни и творчество.

Добавете Вашия коментар

TOP