Петър Стоянов: Няма да бъда кандидат-президент, десните са фатално разделени

13 Септември 2021 | 22:26
0 коментара
Политика

Президентът Петър Стоянов (1997-2002) няма да участва в предстоящите президентски избори. Това съобщи той на официалната си страница https://www.petarstoyanov.com/.

Той не е давал съгласие името му да бъде пуснато в употреба като евентуален кандидат за президент на партия ГЕРБ.

 

Ето официалното изявление на Петър Стоянов, качено на неговия сайт: 

 

"Уважаеми дами и господа,

От вчера в медиите и социалните мрежи се изказват мнения за и против евентуалната ми кандидатура за президент – дебат, за който не съм давал никакъв повод. Искам да е ясно: нито аз съм се предлагал, нито някой ми е предлагал официално да бъда издигнат за президент.

Моята евентуална кандидатура би имала смисъл, само ако обедини всички десномислещи и проевропейски настроени избиратели в България. Но, за съжаление, те са фатално разделени. Този факт обезсмисля всякакви разговори за моето участие в президентските избори. Винаги съм участвал в честни и открити политически състезания.

 

Моят президентски мандат беше предшестван от над 12-месечна публична кампания, истинска борба за идеите на демокрацията. Така, честно и открито, спечелих гласовете на 2 502 517 български граждани. Това е моят начин", посочва президентът.

И продължава: "Благодаря на хората, с които бяхме заедно през последните 30 години и които до последно настояваха да ме подкрепят с имената и авторитета си в кандидат-президентската кампания.

Пожелавам на бъдещия президент на България да продължи евроатлантическата политика и ангажименти на страната ни, както и усилията за обединено и проспериращо общество.

Най-важната ми задача като президент беше членството на България в НАТО и Европейския съюз. Направих всичко възможно този процес не само да започне, но и да стане необратим."
 

Преди ден Тома Биков от партията на Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ обсъжда името на Петър Стоянов като идеалния опонент на Румен Радев на президентските избори. След това и държавният глава в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев се изказа ласкаво за подобна номинация. Той дори нарече предшественика си на поста "вълшебен и мъдър".Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP