Петър Попадиин: Констатираните нарушения за месец септември са 544

29 Октомври 2015 | 19:21
0 коментара
Общество
Петър Попадиин: Констатираните нарушения за месец септември са 544

За месец септември Дирекция „Инспекция по труда“-Благоевград е констатирала 544 нарушения, заяви Петър Попадиин, директор на Дирекция „Инспекция по труда“ -Благоевград.

По думите му констатираните нарушения са по закона за безопасни условия на труд и са 375 на брой, и по кодекса на труда са 169, средния брой нарушения на една проверка е 3,2. „Съставените актове за месец септември са 10, от които 3 са за нарушение на закона за безопасните условия на труд и 7 по КТ за работа без трудови договори. Дадените предписания от всичките проверки са 542, влезлите в сила наказателни постановления са 26 на сума от 32 280 лв., като средния размер на глобата на едно наказателно постановление е 1 242 лв. За месец септември по чл. 114а от КТ от Дирекция „Инспекция по труда“ са закупени 2 202 бр. еднодневни трудови договори, също така са подадени и искания за работа на непълнолетни, където се изисква разрешение от Инспекцията по труда.

Подадени са 18 искания, разрешение е дадено за 12 от тях, а 6 са отказани“, допълни Попадиин.

Във връзка с предстоящия зимен сезон ще се извършват най-вече проверки на температурите, заяви Петър Попадиин, директор на Дирекция „Инспекция по труда“ -Благоевград.

По думите му преценката ще бъде на Дирекция „Инспекция по труда“ в зависимост от натовареността на хотелите по-специално в град Банско, дали ще искат помощ и от „Главна инспекция“, както е било лятото тази година. Той уточни, че в туристическия бранш най-честите нарушения са работа без трудови договори и в края на сезона това са неизплатени трудови възнаграждения, като това се повтаря вече в последните 4-5 години всяка година. „Нарушенията по безопасност на труда са малко“, завърши Попадиин.

Добавете Вашия коментар

TOP